2024. április 26., péntek

A határ felé is lőhetnek

Együttműködési megállapodás született a magyar és a szerb fél között, jövőre már a határ felé is lőhetik a jégvédelmi rakétákat

Még ha működött is a jégvédelmi rendszer – ami ebben az idényben a rendelkezésre álló állomások csupán felére volt igaz Szabadkán, a határ menti övezetben akkor is ki voltak szolgáltatva a gazdák, ugyanis egy együttműködési szerződés híján a határ felé nem lőhettek rakétákat.

Ez a probléma megoldódni látszik, ugyanis mint azt Osztrogonác Simontól, a Városi Tanács mezőgazdasággal megbízott tagjától megtudtuk, egy hónappal ezelőtt sor került ennek a megállapodási szerződésnek a megkötésére.

– Ez a határ menti sávnak egy óriási segítség, hiszen attól függetlenül, hogy működik vagy sem a jégvédelmi rendszer, mi itt a határ mellett kiszolgáltatottak vagyunk, mert ha működő rendszerünk is volt, a határ felé nem tudtunk lőni, elsősorban a légtérben közlekedő repülők miatt. A szerb kormány és a magyar kormány, vagyis a ferihegyi Liszt Ferenc és a belgrádi Nikola Tesla Repülőterek között kell egy együttműködési szerződés, hogy amennyiben az időjárási viszontagságok jégvédelmet igényelnek, akkor a repülőket úgy irányítsák, hogy mi lőni tudjunk. Ezzel párhuzamosan Szentesen felépült egy radarközpont. Ez azt jelenti, hogy a következő idényben már nem lesznek gondjaink. A mezőgazdasági törvény, ami most talán elfogadásra kerül, előirányoz bizonyos pénzeszközöket az állami földek bérleti díjából, amelyet a jégvédelemre kell költeni, így elméletileg az anyagi fedezet is biztosított lesz – mondta Osztrogonác Simon.