2024. április 26., péntek
KICSIKRŐL NAGYOKNAK

Apró kalandorok akaratereje

A kisgyerekek határtalan kalandvággyal rendelkeznek, amikor elkezdenek kúszni-mászni, majd járni. Ilyenkor tapasztalható, hogy hihetetlen mértékű akarás van bennük és az óvatosság teljes hiánya. Az egész mozgásfejlődés folyamatához a láthatatlan hátteret az akarat, a figyelem, a játék és a mozgás öröme adja.

Sok szülőnek meg kell barátkoznia azzal a ténnyel, hogy gyermeke olykor az önveszélyes kategóriába tartozik, hiszen sokkal bátrabb, mint amilyen ügyes. A gyermek ugyanis hajlamos félelemérzet nélkül ötpercenként veszélyesebbnél veszélyesebb helyzeteket produkálni. Felmászik bármire, kipróbál bármit, a szülők meg egész nap csak rohangálnak megmenteni gyermeküket a képtelennél képtelenebb helyzetekből. Ilyenkor úgy tűnhet, a gyerek határtalan önbizalommal rendelkezik, azonban ekkor még hiányzik belőle a fék, a mérlegelés képessége. Nem ismeri az őt körülvevő világot, saját képességeit, illetve határait, ezért mer olykor számára megoldhatatlan feladatokba is belekezdeni. A mászásának a szükségszerű velejárója, hogy ezt a fejlődési fokot ő a saját erejéből és akaratából érte el, és mivel most végre szabadon csatangolhat, kezd mindennek és mindenkinek ellenállni, aki ebben „megakadályozza”. Az akarat első megnyilvánulásai mellett, ez az időszak egyben az önbizalom fejlődésének kezdete is.

Mondanom sem kell, hogy szülőként milyen nagy kihívás megtalálni az egészséges arányt a „rászólok” vagy „hagyom” között. Ahhoz, hogy a gyermek önbizalma kialakuljon és fejlődjön, arra van szüksége, hogy minél jobban megismerkedjen saját magával, mire képes és mire nem, illetve mire van hatása a világban és mire nincs. A világot felfedező kalandor elsőként szembesül saját korlátaival, például amikor nem tudja elérni a legfelső polcon pihenő tárgyat, és szembesül azzal, mi is az, amit szeretne, de még nem képes rá. Minél többféle helyzettel találkozik, annál magabiztosabb lesz. Egyelőre még saját biztonságára nem ügyelve próbálgatja megközelíteni a számára elérhetetlen dolgokat. Annak ellenére, hogy a gyermek nagyon határozottnak és magabiztosnak tűnik bizonyos helyzetekben, valójában sok esetben még szülői segítségre, eligazításra szorul. A kis kalandor kreativitásában is mindennél fontosabb a következetesség, hiszen a gyermek így tapasztalja meg, hogy milyen korlátok és szabályok között élünk. Idővel majd pontosan megtanulja, és tudni fogja, hogy milyen keretek között mozoghat, mi az, amit szabad és mi az, amit nem. Ennek végeredményeként pedig később magabiztosan mozoghat majd az életben.