2024. április 26., péntek

Felfejleszteni, majd eladni a Telekomot

Idővel akár 1000 euró végkielégítést is fizetne szolgálati évenként az egyik lehetséges új tulajdonos

Egyes sajtóértesülések szerint az amerikai Apollo Fejlesztési Alap áll legközelebb a Szerbiai Telekom megszerzéséhez. Nem hivatalosan, a közvállalat eladásra bocsátott többségi részvénycsomagjáért mintegy 1,2 milliárd eurót kínál. A tervek szerint két év alatt felfejlesztené a Szerbiai Telekomot, majd eladná a német állami telekommunikációs közvállalatnak.

Egyelőre azonban bizonytalan az adásvétel kimenetele, mivel a szerb fél 1,5 milliárd euróért válna meg az részények 58 százalékát képező többségi csomagtól, de már olyan információk is napvilágot láttak, hogy 1,4 milliárdra engedték az árat. Annyit azonban már el lehet mondani, hogy a végső ár attól is függ majd, hogy milyen szociális programot fogalmaznak meg a felek a dolgozók sorsát illetően.

A Večernje novosti a kormány információira hivatkozva azt írja, hogy az eddig megfogalmazott program már így is 80 millióba kerül, és mire minden a helyére kerül, elérheti a 200 millió eurót. Annyi biztos, hogy a Telekom új többségi tulajdonosa fél évig senkit sem bocsáthat el, de – az eddigi terv értelmében – azok, akik ez után az idő után önkéntesen távoznának a vállalatból, 1000 euró végkielégítést kapnának szolgálati évenként. Azoknak pedig 750 járna, akik később, két vagy három év múlva hagynák el a vállalatot.

Az amerikaik mellett egy orosz telekommunikációs vállalat is igényt tart a szerbiai cégre (szintén milliárd euró fölötti összeget fizetne), viszont az eddigi spekulációk szerint a szerb fél inkább a nyugati partnert részesíti előnyben.

Tehát a vállalat 58 százalékáért 1,4-1,5 milliárd eurót vár a kormány, de a valóság az, hogy ekkora részesedési csomag a gyakorlatban azt jelenti, hogy az új tulaj a cég 73 százalékával rendelkezne.

A Szerbiai Telekom részvénycsomagjának 58,11 százaléka, vagyis valamivel több mint a fele az állam tulajdona. A kisrészvényesek 21,89 százalékos részvénycsomaggal rendelkeznek, a fennmaradt 20 százalék pedig magának a Telekomnak a tulajdonát képezi.
A Telekom teljes értékét is homály fedi jelenleg, már csak azért is, mert a magánosítási tanácsadó (a francia Lazard) még nem hozta nyilvánosságra. Annyit azonban már tudni, hogy számottevően kisebb, mint korábban, amikor az állam a Telekom 100 százalékáért 2,45 milliárd eurót kért.