2024. április 26., péntek

Segítség a kisvállalkozásoknak

A gazdasági kamara, a gazdasági tárca és a vámszervek együttműködése

A vállalkozásfejlesztés, a hatékonyabb ügyvitel és a versenyképesség növelése a témája annak a képzéssorozatnak, amelyet a Szerbiai Gazdasági Kamara a gazdasági minisztériummal és a pénzügyminisztérium vámigazgatóságával közösen tart az ország több városában, a DHL International vállalat támogatásával. Az előadássorozat célcsoportja a kis- és középvállalkozások, célja pedig a gazdasági környezet javítása, valamint a hazai gazdaság versenyképességének és hatékonyságának növelése, illetve a KKV szektor erőteljesebb támogatása. A képzéseket októbertől decemberig több szerbiai városban megszervezik, tegnap a Szabadkai Körzeti Gazdasági Kamarában volt előadás.

Slobodan Vojinović, a szabadkai kamara elnöke elmondta, ez az előadássorozat a kamara és a minisztériumok együttműködésének szép példája, maga a téma pedig kiemelten fontos: azoknak nyújtani segítséget, akik erre leginkább rászorulnak, tehát a kisvállalkozásoknak. A kamara elnöke szerint egy olyan szolgáltatáscsomagot állítottak össze, amely magában foglalja a legfontosabb három dolgot a szerbiai piacon, ez pedig az érdekvédelem, az érdekek növelése és a versenyképesség növelése.

Olivera Kominac, a Szerbiai Gazdasági Kamara képviselője arról számolt be, hogy a műhelymunka keretében a kamara legújabb szolgáltatásait ismertetik, ami kiterjed a jogsegélyre, a pénzügyi tanácsadásra, a külföldi piacokra való kijutás támogatására, valamint az Európai Unió pénzügyi alapjainál való pályázáshoz történő segítségnyújtásra. Emellett bemutatták a Poslovanje.rs internetes portált, amely számos hasznos információt tartalmaz a rendelkezésre álló pénzügyi forrásokról, van itt egy adatbázis a potenciális üzleti partnerekről, a CE jelölésről (ez az Európai Gazdasági Térségben bizonyos értékesített termékek kötelező megfelelőségi jelölése 1993 óta. A jelölés azt hivatott jelezni, hogy a termék a rá vonatkozó előírásoknak megfelel, és szabadon forgalmazható az EGT belső piacán – a szerz. megj.). Az oldalon információkat kaphatnak a vállalkozások a gazdasági előírásokról, illetve megtalálható itt az úgynevezett Biznis Info Servis, amely a Szerbiai Gazdasági Kamara informatív szolgáltatása, amely 48 órán belül információkat szolgáltat a napi ügyvitelhez szükséges tudnivalókról.

Aleksandra Vučetić, a gazdasági minisztérium munkatársa arról számolt be, hogy a gazdasági tárca a szabadkai előadáson, mint ahogyan a rendezvénysorozat többi állomásán is, a minisztérium által a KKV szektornak nyújtott pénzügyi támogatásokat ismertette, amelynek keretében külön hangsúlyt kap a kisvállalatok felszerelés vásárlásának segítését célzó 2015-ös program, amelynek célja a gazdasági szubjektumok versenyképességének erősítése, ügyvitelük és nemzetközi jelenlétük erősítése, valamint új munkahelyek létesítése az új felszerelések beszerzése által. Az erre vonatkozó felhívást a minisztérium október hónap folyamán jelenteti meg, az érdekelt vállalkozásoknak érdemes a tárca honlapját figyelemmel kísérni.

Az előadáson a gazdasági kamara képviselői ismertették a kis- és középvállalkozások támogatását célzó intézkedéseket is, amelyeket a kis- és középvállalkozások fejlesztését és versenyképességének növelését célzó, nemrégiben elfogadott stratégia tartalmaz.

Slobodan Tomić, a pénzügyi tárca képviselője kiemelte, a vámszervek képviselői az előadáson a vámügyi eljárások egyszerűsítését célzó intézkedéseket mutatják be, mint amilyen az otthoni vámolás, a számlázás egyszerűsítése, illetve a kedvezményes státusú gazdasági szubjektumok, címzettek és feladók kategóriáit. A vámszervek egy brosúrát is készítettek az érdeklődőknek, amely a szerbiai vámszervek gazdaság megsegítését célzó erőfeszítéseit foglalja össze. A kiadványt az ország minden gazdasági kamarájába eljuttatják, ahol a vállalkozások hozzájuthatnak. A könyv a vámügyi eljárások rövid leírását tartalmazza, amelyek ismerete segítheti az ügyvitelt.

A vámszervek egyik legfontosabb prioritása, hogy hozzájáruljon a szerb gazdaság fejlődéséhez, ezért igyekszik munkáját a vállalkozások tevékenységéhez igazítani.

Szabadka mellett az előadássorozat további állomásai Užice, Niš, Kraljevo, Kragujevac, Zaječar, Valjevo és Mitrovica lesznek.