2024. április 26., péntek

Több mint hatezer aláírás

Átadták a Szabadkai Magyar Rádió Alapítvány megalapítását támogató aláírásokat

A Szabadkai Rádió magyar szerkesztőségének munkatársai 2015. október 5-e és 19-e között több mint 6600 aláírást gyűjtöttek össze annak érdekében, hogy a multietnikus rádió, ezen belül is az egész napos magyar nyelvű közszolgálati műsor fennmaradhasson. Az aláírásokat Németh Ernő, Tóth Imre, Piukovity Norbert, Kazinczy P. Diana adta át tegnap Bábi Attilának, a Magyar Nemzeti Tanács hivatalvezetőjének.

Az aláírásokat Bábi Attila, az MNT hivatalvezetője vette át (Fotó: Diósi Árpád)

Az aláírásokat Bábi Attila, az MNT hivatalvezetője vette át (Fotó: Diósi Árpád)

– Az eredménnyel elégedettek vagyunk. A szám várakozáson felüli, tekintve, hogy a petíciót a magyar szerkesztőség tagjai kezdeményezték, és a Szabadkai Rádió többi szerkesztősége nem támogatta, és intézményes hátterünk sem volt a szervezéshez. Rombolással és szeparatizmussal vádoltak meg bennünket, pedig a petícióban világosan megfogalmaztuk, hogy a többnyelvű és multikulturális intézmény megmaradását kívánjuk és szorgalmazzuk – nyilatkozta Tóth Imre.

Véleménye szerint több aláírás is összegyűlhetett volna, mint nyolc évvel ezelőtt, hogyha a szerb szerkesztőség támogatásával a horvát, a német, a bunyevác szerkesztőségek is ehhez hasonló kezdeményezésekkel szólították volna meg saját nemzeti tanácsaikat.

– Akkor a szerb nyelvű műsorokra is könnyebben jelentkezett volna befektető. Így egy társalapított cég vagy konzorcium keretében megmenthető lett volna a teljes Szabadkai Rádió. Ugyanakkor a Szabadkai Magyar Rádió Alapítvány létrehozása megoldást jelenthetne tíz másik olyan magyar nyelven sugárzó rádió helyzetére is, amely hamarosan megszűnik. Azt várjuk a magyar nemzeti kisebbség érdekképviseletétől, hogy gondolja meg magát, és józan döntést hozzon – mondta az aláírásgyűjtés szervezője.

A Szabadkai Rádió magyar szerkesztőségének jelenleg kilenc állandó munkatársa van, ebből 3-an igazolnának át a Pannonba, 6 újságíró viszont továbbra is küzd az önálló megmaradásért.

Az aláírás-átadáson jelen volt Németh Ernő is.Megjegyezte, hogy számba vette lemondását az MNT Tájékoztatási Bizottságának elnöki tisztségéről.

A petíció átadásakor mellékelt dokumentumban felszólítják az MNT elnökét arra, hogy azonnali hatállyal hívja össze és a hét végéig tartsák meg a Magyar Nemzeti Tanács rendkívüli ülését, amelyen fogadjanak el határozatot a Szabadkai Magyar Rádió Alapítvány létrehozásáról, és ezen keresztül szavatolják a Szabadkai Rádió műsorainak változatlan formájában történő további sugárzását.