2024. április 26., péntek

Ljubljana segítséget kér határának védelmére

Ljubljana naponta fel fogja hívni az Európai Unió (EU) figyelmét az országban uralkodó állapotokra, és hajlandó külföldi rendőrök segítségét is elfogadni schengeni határának védelmére – mondta Miro Cerar szlovén miniszterelnök kedden újságíróknak. Kijelentette: az országba érkező migránsok és menekültek áradatának feltartóztatása európai uniós szolidaritást követel.

A miniszterelnök szerint elfogadhatatlan Horvátország viselkedése, hogy ellenőrizetlenül küldi a migránsokat a szlovén határra. Cerar ezért felvetette annak lehetőségét, hogy más országoktól kér segítséget a szlovén-horvát határvédelem megerősítésére. Szlovénia déli schengeni határának védelme garancia arra, hogy az unión belül nem lesz szükség megerősített határellenőrzésre – mondta. A szlovén kormány keddre virradóra olyan törvényt kezdeményezett, amelynek értelmében a hadsereg segítséget nyújthat a rendőrségnek a határ őrzésében.

Annak ellenére, hogy a kormány kijelentette, naponta mindössze 2500 migránst tud fogadni, hétfőn valamivel több mint 8 ezer, kedden délig pedig további 6 ezer migráns érkezett szlovén területre. Nagy részük illegálisan, a zöldhatáron keresztül jutott be az országba.

Az MTI szerint mintegy 2500 menekült várta, hogy átkelhessen Ausztriába kedden délután az osztrák határ menti Šentiljben. Eközben a határ osztrák oldalán található táborban csak néhány száz migráns várt arra, hogy továbbszállítsák a befogadóállomásokra.

A szlovén rendőrség tájékoztatása szerint az osztrák hatóságoktól függ, hány menekültet indítanak el a szlovén oldalról az onnan csupán 400 méternyire lévő osztrák táborba. Egyszerre általában 50-100 embert fogadtak az osztrákok. Kedd reggeltől kora délutánig csupán mintegy 300 migráns kelhetett át Ausztriába.

A szlovén rendőröknek nincs könnyű dolguk a migránsok ellenőrzött átengedésében az osztrák határon, de a horvát határszakaszon is feszült a helyzet. Hétfő késő este Trnovec határátkelőnél, ahol szintén csoportokban engedték át a bevándorlókat könnygázt kellett használniuk a migránsokkal szemben.

A horvát-szerb határnál hasonlóan feszült a helyzet. Itt ötven fős csoportokban engedték át a bevándorlókat. A déli órákban megnyitották a határátkelőt ideiglenesen, így többe ezer embernek sikerült átjutnia, akik közül egyesek már két napja várakoztak.

Vesna Pusić bejelentette, megtörténhet, hogy Zágráb is lezárja a szerb-horvát határt.

„Horvátország nem szeretné lezárni határát, de nem lesz más választása, ha azt Szlovénia, Ausztria és Németország is megteszi”– mondta horvát külügyi tárca vezetője.