2024. április 26., péntek

Zombor izraeli bemutatkozása

Tel-Avivban, a környezetvédelmi technológiák nemzetközi vásárán (WATES) mutatta be Saša Todorović polgármester munkatársaival egyetemben Zombor gazdasági és beruházási adottságait.

A kétévenként megrendezett tel-avivi vásár megtekintése mellett a zombori polgármester több gazdasági cég vezetőivel és alapítóival is tárgyalt. A MAPAL cég élén álló Zeev Fisher például egy olyan víztisztítási technológiát ismertetett a zombori küldöttség előtt, amellyel szennyvízből ivóvizet, valamint a növénytermesztéshez szükséges komposztot és trágyát nyernek ki.

Izrael legnagyobb hulladékkezelőjében, az Arrowecology újrahasznosítóban járva a zomboriak megtudták, hogy ez a cég gyűjti be és dolgozza föl az ország területének 45 százalékáról a szemetet, napi 3000 tonna kommunális hulladékot hasznosít újra, ebből egyebek közt biogázt állít elő. A feldolgozó területén egy edukációs központ is működik, amelyben az izraeli gyerekek, illetve a partnercégek képviselői ismerkedhetnek az újrahasznosítás folyamatával és a környezetvédelem egyéb módszereivel. A szennyvíz tisztításával foglalkozó TAHAL céget vezető Roni Komar elmondta, hogy már vannak képviselőik Szerbiában, és kapcsolatban állnak Újvidék önkormányzatával, amire Todorović meghívta a cég képviselőit Zomborba is.

– Zombor az egykori Jugoszláviában az első város volt, amely zárt rendszerbe foglalta az ivóvíztermelést és a szennyvíz tisztítását. Ezen az úton továbbhaladva a város a vízellátás tekintetében vezető helyre tör a régióban, de az országban is – mondta Todorović.

A polgármester mellett urbanisztikai és környezetvédelmi segédje, Boris Bulović, valamint Nikola Pajić, a Čistoća kommunális közvállalat igazgatója vett részt az izraeli látogatáson.