2024. március 19., kedd

Drámai helyzet a határokon

A horvátok most Szlovénia tűrőképességét teszik próbára – Tömegek várakoznak a bebocsátásra az átkelőknél

Drámai helyzet alakult ki tegnapra virradóra a horvát–szlovén határon, miután Szlovénia Ausztriára hivatkozva bejelentette, hogy egyelőre nem tud több menekültet fogadni. A későbbiek során valamelyest rendeződött a helyzet, Ausztria ismét hajlandóságot mutatott korlátozott számú menekült beengedésére a határain át, és ennek köszönhetően a szlovénok megnyitották az átkelőt. Sokkal több menekült érkezik azonban, mint amennyit átengednek a határokon. Az akadozva működő új menekültútvonal határszakaszainál tömegek rekedtek. Szerbiában tegnap több mint tízezer migráns tartózkodott arra várva, hogy elindulhasson az Európai Unió országai felé. A Blic című szerb napilap értesülése szerint Macedóniába 24 óra alatt további tízezren érkeztek, akik hamarosan már a szerb–horvát határon lehetnek.

A szlovén hatóságok vasárnapi felszólítása Macedóniának és Szerbiának, hogy korlátozzák az átengedett migránsok számát, úgy tűnik, hatástalan maradt, ellenkezőleg, több bevándorló érkezett a görög–macedón határon át egy nap alatt, mint eddig bármikor.

Boštjan Šefic, a szlovén belügyminisztérium államtitkára azt állította, Horvátország figyelmen kívül hagyja Szlovénia kéréseit, és nem hajlandó ellenőrizni a migránsáradatot. Tegnap 5000 migráns lépte át a horvát–szlovén határt, további 1200 van úton, ami több mint 6000 főt jelent – mondta. Hozzátette: Németország kevesebb menedékkérőt fogad, Ausztria pedig azt kérte Ljubljanától, hogy korlátozza az áradatot. „Horvátország azonban figyelmen kívül hagyja kéréseinket” – hangsúlyozta. Felvetette annak lehetőségét is, hogy a határok védeleméhez más schengeni országok segítségét is igénybe vennék.

Bevándorlók a horvát–szlovén határon  (Beta/AP)

Bevándorlók a horvát–szlovén határon (Beta/AP)

Boštjan Šefic kijelentette, nem fognak kerítést építeni Horvátországgal közös határukon – amely 670 kilométer hosszú és nem védi természetes akadály –, mert nincs is jelentősége, ha nem áll mögötte rendőri vagy katonai erő. Ugyanakkor néhány ponton megerősítik a határvédelmet – tette hozzá.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy megpróbálják tehermentesíteni a határ menti zónát, és az ország közepére szállítják a migránsokat. Szlovéniának összesen 10 ezer fő befogadására van kapacitása, és már így is nagy a különbség az országba beérkező és az azt elhagyó illegális bevándorlók létszáma között – szögezte le.

Horvátország beengedi területére és Szlovénia felé irányítja a migránsokat – nyilatkozott egybehangzóan Zoran Milanović horvát miniszterelnök és Ranko Ostojić belügyminiszter hétfőn újságíróknak.

Milanović kijelentette: a migránsokat továbbra is a horvát–szlovén határra szállítják.

„Szlovénia jól szervezett ország, ezért meg fogják érteni, hogy fogadniuk kell az embereket, különben ellenőrizetlenül fognak beáramlani az országba” – hangsúlyozta.

A kormányfő megismételte korábbi nyilatkozatát, amely szerint Horvátország nem lesz gyűjtőközpont és kerítést sem fog építeni határán a migránsáradat feltartóztatására.

Ranko Ostojić a sajtónak úgy nyilatkozott, hogy Horvátországnak nincs más választása, minthogy a migránsokat a schengeni övezet határára, a horvát–szlovén határra szállítsa.

„Első nap azt mondták, 8 ezer embert fogadnak. Egy nap alatt ebből már csak 5 ezer lett, majd 2,5 ezer, két nap alatt pedig eljutottunk a 0-ig” – mondta Ostojić arra reagálva, hogy Szlovénia megvádolta a horvát kormányt, nem tartja be azt az egyezséget, amely szerint Szlovénia határozza meg a migránsok befogadásának ütemét.

Szlovénia vasárnap késő este bejelentette, hogy egyelőre nem fogad több menedékkérőt, miután – a szlovén belügyi tárca közleménye szerint – Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter telefonon értesítette szlovén kollégáját, Vesna Györkös Znidart a menekültek fogadásának leállításáról. A szlovén tárca szerint ezt azzal indokolta, hogy Ausztriának nehézségeket okoz az érkezők elszállásolása és ellátása. Az osztrák tárca szóvivője viszont azt közölte, hogy a „status quo nem változik”, csupán azt a kérést utasították el, hogy az eddiginél több migránst fogadjanak naponta.

Még a szlovén bejelentés előtt elindult egy 1800 embert szállító vonat a kelet-szlavóniai Tovarnikból a szlovén határ felé, ahová valamivel hajnali két óra után meg is érkezett. A horvát hatóságok ezután a menekülteket a muraszerdahelyi határátkelő felé irányították, és közölték velük, hogy „saját felelősségükre” megpróbálkozhatnak az átjutással a szlovén határon, ahol viszont készenléti rendőrök, kutyák és drótkerítés várta őket. A migránsok, akik között sok volt a nő és a gyerek, könyörögtek a szlovén rendőröknek, hogy engedjék be őket az országba, de a szlovén hatóságok nem tettek eleget ennek.
Jóllehet Szlovénia bejelentette, hogy egyelőre nem tud több menekültet fogadni területén, Horvátország hétfőn újabb migránsokkal teli vonatot indított Tovarnikból a szlovén határ felé. A szlovén belügyi tárca vezetője később közölte, országa beengedi területére az 1900, Tovarnikból érkezett menedékkérőt. Vesna Györkös Znidar felrótta a horvát kormánynak, hogy nem válaszol a telefonhívásokra és nem tartja be azt az egyezséget, amely szerint Szlovénia határozza meg a migránsok befogadásának ütemét.

Ismerős helyzet, korábban ilyen és ehhez hasonló panaszokat hallhattunk a magyar kormány részéről is, amikor előzetes egyeztetés nélkül a horvát kormány a magyar határra zúdította a menekültáradatot.