2024. április 26., péntek

Januártól növelhetők a bérek és a nyugdíjak

Aleksandar Vučić: Elsőbbséget élveznek az oktatásügyben és az egészségügyben dolgozók

A közszférában alkalmazott foglalkoztatottak bérének és a nyugdíjaknak a legkorábbi növelése január 1-jétől várható, és már megkezdődtek a tárgyalások és egyeztetések a Nemzetközi Valutaalap (IMF) képviselőivel. A bérek növelését az egészségügyben és az oktatásügyben dolgozók körében kezdi meg az állam – jelentette be Aleksandar Vučić kormányfő.

– Elsőként a tanügyben és az egészségügyben dolgozók számíthatnak fizetésnövelésre, de a rendőrség és a katonaság kötelékébe tartozók bérének növeléséért is küzdeni fogunk, akárcsak a nyugdíjasok juttatásáért. Elismerem, hogy a 300, 500 vagy akár az 1000 dináros növelés sem jelent sokat, viszont megelőlegezi azt, hogy nemsokára jobb lesz az élet – magyarázta a miniszterelnök. Hozzátette azt, hogy az IMF képviselői szerint a rendőrség és a katonaság bérének növelésére nincs szükség, mert már így is magasak, de meggyőződése szerint az ő fizetésüket is emelni kell.

A kormányfő arról is beszélt, hogy a nemrég 65 euróról 15 euróra csökkentett külföldi, és 2566 dinárról 150 dinárra lefaragott belföldi napidíjakat is megemelik. Arról viszont nem érkeztek hírek, hogy csupán növelésről, vagy a korábbi értékek visszaállításáról lesz-e szó.