2024. április 26., péntek

Trócsányi: Elengedhetetlen volt a magyar–szerb határzár

A határsértések megszüntetése és a migránsok regisztrálása érdekében „szinte lehetetlen volt más megoldást találni”, mint kerítést építeni a magyar–szerb határra – mondta Trócsányi László igazságügyi miniszter a France24 francia hírtelevíziónak adott interjúban.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy Magyarországnak egyszerre kell megfelelnie több európai normának, miközben a magyar állampolgárok azt várják el a kormánytól, hogy biztosítsa a közrendet, amely „minden uniós államban nagyon fontos”. Eközben pedig „az európai állampolgárok azt várják el Magyarországtól, hogy biztosítsa a schengeni határok védelmét” – hívta fel a figyelmet.

„Tudom, hogy ez nem szép dolog, de azt is tudni kell, hogy más országokban is létezik (határzár)” – hangsúlyozta Trócsányi László. Példaként említette Spanyolországot, Bulgáriát és Görögországot. „Elengedhetetlen volt, de remélem, hogy nem marad örökre ott” – tette hozzá.

A miniszter szerint a határzárral Magyarország elsődleges célja az volt, hogy minden migránst regisztráljon, és az egyetlen ország, amely 200 ezer embert regisztrált is.
A menekültekkel szemben tanúsított bánásmódot érintő bírálatok kapcsán Trócsányi László elmondta, hogy 1956-ban a néhány hét alatt Ausztriába érkezett több százezer magyar a menekülttáborokban türelmesen megvárta, hogy melyik ország fogadja be őket. „Ők együttműködtek az állami szervekkel. Most viszont az történik, hogy a különböző országokból érkezett emberek, akik tény, hogy nagyon nehéz helyzetben vannak, visszautasították az együttműködést a magyar hatóságokkal” – mondta a tárcavezető.

Megemlítette, hogy a migránsok kikerülték a tranzitzónákat, és mindenáron Németországba akartak jutni.

Arra is rámutatott, hogy a schengeni határellenőrzési kódex és a genfi konvenció felhatalmazást ad szankciók bevezetésére olyan személyek ellen, akik szabálytalan módon lépnek be egy országba, kivéve, ha az életük veszélyben forog. „A migránsok élete azonban nincs veszélyben Szerbiában, amely demokratikus ország, s (csatlakozási) tárgyalásokat folytat az Európai Unióval” – hangsúlyozta a miniszter.