2024. április 26., péntek

„Szerbiát az egész világban tisztelik”

Hétéves a Szerb Haladó Párt – A brit nagykövet Kusturica beszéde miatt kivonult az ünnepségről

Megalapításának hetedik évfordulóját ünnepelte szombaton Belgrádban a Szerb Haladó Párt. Aleksandar Vučić pártelnök és kormányfő ünnepi beszédében azt üzente, hogy Szerbia nyitott, szabad ország lesz, és győzni fog. A Sava Központban tartott ünnepséget Emir Kusturica beszéde közben elhagyta Denis Keefe brit nagykövet, Kusturica ugyanis a brit népre nézve sértő megfogalmazásokat tett.

A Szerb Haladó Párt 2008. október 10-én alakult a Tomislav Nikolić köré tömörülő frakció Szerb Radikális Pártból való kiválásával. Első győzelmét a 2012-es választásokon aratta, amikor Boris Tadić ellenében Tomislav Nikolić nyert az elnökválasztáson. 2014-ben Aleksandar Vučić vezetésével meggyőző fölénnyel nyert a parlamenti választásokon.

Aleksandar Vučić az ünnepségen hangsúlyozta, hogy Szerbia az európai család tagja kíván lenni, nem a pénz miatt, hanem hogy rendezett és demokratikus állammá váljon. Hozzátette, az Oroszországgal való barátságot viszont senki sem teheti tönkre.

Kiemelte, hogy folytatni fogják a tárgyalásokat a koszovói albánokkal, s noha lesznek nehézségek és feszültségek, mindig Szerbia biztonságát tartják majd szem előtt.

– Szerbia nem fogja független államként elismerni Koszovót – hangoztatta Vučić, majd hozzátette, őt nem érdeklik a pillanatnyi benyomások, hanem a végső eredmény: Szerbia győzelme és sikere, Szerbia nyitott és szabad ország lesz, mondta. Mint elmondta, káosz uralta az országot akkor, amikor a haladók átvették a vezetését. Most ott tartunk, hogy a polgárok a fizetések és nyugdíjak növelésében reménykedhetnek, Szerbiát pedig az egész világban tisztelik – tette hozzá.

A Szerb Haladó Párt megalapításának hetedik évfordulója alkalmából a belgrádi Száva Központban tartott rendezvényen számos külföldi és hazai politikus is tiszteletét tette, s jelen volt Tomislav Nikolić államfő, a párt alapítója is. Nikolić beszédében hangsúlyozta, hogy a haladók kormányánál nincs jobb, mint ahogy Vučićnál sincs jobb kormányfő, és azt üzente Vučićnak, hogy tartson ki, mert a jövőben még nehezebb lesz.

A haladók koalíciós partnerének, a Szerbiai Szocialista Pártnak (SPS) a nevében Ivica Dačić pártelnök szólalt fel, s azt mondta, Szerbiának nagy előrelépésre van szüksége, Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság (RS) elnöke pedig azt üzente, hogy az RS mindig Szerbia oldalán áll majd. Felszólalt továbbá Alfred Gusenbauer egykori osztrák kancellár, a szerbiai kormány tanácsadója, aki megjegyezte, hogy Szerbia nagyon gyorsan változik és fejlődik, minden nehézség és kihívás ellenére.

A Tanjug tudósítása szerint az ünnepségen Aleksandar Vučić bejelentette, hogy januárban közgyűlést tart majd az SZHP, hogy leválthassák azokat, akik saját meggazdagodásukra használják fel a hatalmat, ahelyett hogy az országért tennének.

Az ünnepségre rányomta bélyegét az a pillanat, amikor Denis Keefe brit nagykövet elhagyta a Száva Központ nagytermét, ugyanis Emir Kusturica filmrendező egyebek mellett a következőket mondta:

– Nem véletlen, hogy éppen az angol külügyminiszter hozta neked a hírt, Aleksandar, amelyben világossá válik, hogy az Európába való belépés Koszovó elismerését is jelenti. Régen az angol lordok, és ezt a könyvekben írja, jelentéstevők voltak Isztambulban, az anyakirálynőnek pedig a szerbeket kis oroszoknak nevezték – fogalmazott beszédében Kusturica, aki szerint Koszovó Európa újabb kori történelmének legnagyobb politikai rablása.

Sajtójelentések szerint Keefe az SZHP tagjainak kérésére tért csak vissza a terembe.

Zoran Panović, a Danas belgrádi napilap főszerkesztője az ünnepséget követően a közszolgálati televízió híradójában azt mondta, hogy mindez Vučić színjátéka volt, hiszen tudnia kellett, hogy miről fog beszélni Emir Kusturica. Erre reagálva az SZHP botrányosnak minősítette az RTS és Panović vádjait, amelyek szerint Vučić színdarabot és politikai támadást rendezett Keefe ellen.

– A Szerb Haladó Párt hangsúlyozza a tényt, hogy Aleksandar Vučić soha nem tette, és ezután sem fogja ellenőrizni barátainak, munkatársainak és vendégeinek beszédét, a rendezést és színdarabokat pedig mindig meghagyjuk majd az RTS-nek meg a különböző Panovićoknak – áll az SZHP sajtószolgálatának közleményében.

Emir Kusturica is hasonlóképpen fogalmazott a Politika napilap kérdésére. Azt mondta, természetes, hogy nem volt semmilyen megegyezés közte és Vučić között.