2024. április 26., péntek

Iratok és emberek

Várady Tibor könyvbemutatója a Vajdasági Ügyvédi Kamarában

Ügyvédek, bírók, ügyészek, joghallgatók, irodalmárok, a dokumentáris próza kedvelői, érdeklődők, és persze dr. Várady Tibor jogtudós tisztelői töltötték meg a Vajdasági Ügyvédi Kamara dísztermét csütörtökön este Újvidéken, hogy tanúi lehessenek a nagyra becsült nemzetközi jogász és akadémikus legújabb könyvének bemutatóján. 122 évvel ezelőtt Nagybecskereken Várady Tibor nagyapja, Várady Imre alapította ügyvédi irodának, amely 1893 és 2014 között működött, óriási mennyiségű dokumentációja halmozódott fel, mert az apáról fiúra szálló ügyvédi hagyaték kezelőinek az volt a fő jelszava, semmit sem szabad eldobni. Ehhez az elvhez tartotta magát az alapító, majd a fia, Várady József, Tibor édesapja, aki egyébként egy ideig a Vajdasági Ügyvédi Kamara elnöke is volt, és ugyanígy jártak el a hagyomány folytatói, Tibor és öccse, Imre is. Annyi perirat, dokumentum halmozódott fel a 121 év alatt, hogy külön archívumot kellett nyitni. Dr. Várady Tibornak, a hagyaték kezelőjének támadt az az ötlete, hogy a rengeteg értékes anyagból a legizgalmasabbakat feldolgozva könyvet lehetne írni. A magyar nyelvű változat tavaly jelent meg a Zoknik a csilláron, életek hajszálon című kiadvány formájában, majd egy évre rá az idén, jó egy hónappal ezelőtt megjelent az újvidéki Akadémia Kiadó (Akademska knjiga) gondozásában a könyv szerb nyelvű változata is, az Iratok és emberek (Spisi i ljudi) címmel. Az említett, magyarul kiadott élettörténeteket összefűző jogi és bírósági szemszögből is bemutató kiadványnak a szerb nyelvű változatát a jeles műfordító Vickó Árpád ültette át szerb nyelvre, ami részben válogatás a Zoknik a csilláron, életek hajszálon című műből. A kiadvány pedig jó harminc százalékban újabb érdekes esetek feldolgozásából állt össze, így került 21 történet az olvasó elé.

(Ótos András felvétele)

(Ótos András felvétele)

A könyvbemutatón Slobodan Beljanski újvidéki ügyvéd, a kamara egykori elnöke, izgalmas, különleges és megrázó történeteknek nevezte a három generáción át működő Várady család ügyvédi irodából feldolgozásra kerülő történeteket, amelyen keresztül betekintést nyerhetünk az adott kor társadalmi életébe is. Dr. Momčilo Grubač nyugalmazott egyetemi tanár, jogtudós méltatta dr. Várady Tibor jogi, írói, jogtudósi és irodalmi munkásságát, amelynek egyik fontos állomásának nevezte az Iratok és emberek című most megjelent könyvet. Dr. Srđan Šarkić, az újvidéki Jogi Kar tanára, a könyv történelmi fontosságáról szólt, különösen dicséretesnek nevezte azt, hogy a Várady családban az a szellem uralkodott, hogy minden fontos dokumentumot megőriztek, nem dobtak el semmit.

A szerző szinte meghatottan jelentette ki, hogy ő majdnem az egész világot bejárta, mindenhol igyekezett otthonosan érezni magát, de az újvidéki könyvbemutatón, a Vajdasági Ügyvédi Kamara dísztermébe belépve úgy érezte, hogy hazaérkezett. A nagy érdeklődés a könyve iránt jólesik neki. Reméli, hogy lebilincselő olvasnivalót tud nyújtani. Néhány történetet a figyelem felcsigázása érdekében kiemelt a jelenlévőknek. Bora Babić, az Akadémia Könyvkiadó igazgatónője arról szólt, hogy miután Becskereken valamikor természetes volt, hogy a lakosság többsége magyarul, szerbül és németül beszélt, így ő magától értetődőnek tartotta, hogy a magyar kiadvány után szerb nyelven is megjelenjen a könyv, s abban bízik, hogy hamarosan német változat is majd követi az eddigi kiadványokat. Az olvasás szerelmeseinek javasolta, hogy ezt az alkotást dokumentáris prózaként, de akár regényként is olvashatják.