2024. április 26., péntek

Bolt hátán bolt

Lidl, New Yorker, Zara, H&M üzletek nyílhatnak a közeljövőben Szabadkán – Vegyes sikerrel működnek a városban a bevásárlóközpontok

Számos bevásárlóközpont nyílt az elmúlt évek során Szabadkán, és míg például a JYSK vagy az Idea nagyüzemben működnek és terjeszkednek, addig a Metro beruházásáról elmondható, hogy sikertelen volt. Ennek ellenére további üzletek érkeznek a városba, a Szegedi úton épülő bevásárlócentrumban nemzetközi márkákat forgalmazó üzletek nyílnak, illetve megérkezik a városba a Lidl is, a bejelentések szerint mindjárt két helyre, valamint a Centar és a Beograd Áruház is új profilt kaphat.

A Centar Áruházat az Univerexport vállalat szeretné megvásárolni (Molnár Edvárd felvétele)

A Centar Áruházat az Univerexport vállalat szeretné megvásárolni (Molnár Edvárd felvétele)

Egyre kifejezettebb a különféle hazai és külföldi kereskedelmi üzletláncok érdeklődése Szabadka iránt, szinte összeszámolni is nehéz, ki mindenki kezdett bele beruházásába vagy éppen jelezte, hogy a szabadkai kereskedelmi piacra is be szeretne törni. Pedig az eddigi tapasztalatok eléggé vegyesek. Egyértelműen piacvezetőnek számít az Idea üzletlánc, miután a különféle tulajdonjogi változások eredményeként a Roda üzletek is hozzájuk tartoznak, így a város Palics és Sándor felőli bejáratánál is ennek a láncnak van jelentős alapterületű üzlete, amelyek hétvégenként hemzsegnek a vásárlóktól, emellett a Tesla telepi piacnál és a Fasizmus Áldozatainak tere mellett is van üzletük.

Ezzel azonban, úgy tűnik, még mindig nem fejezték be a város kereskedelmi piacának „megszállását”, ugyanis a legfrissebb hírek szerint a Korzón lévő, egykoron szebb időket is megélt Beograd Áruházat is ők fogják üzemeltetni. Legalábbis az egyik nem hivatalos hír arról szól, hogy az év végéig ők nyitják meg itt üzletközpontjukat, míg a másik, szintén nem megerősített információ szerint a jelenleg a palicsi úton már sikeresen működő JYSK lakberendezési áruház költözik ide.

A régi Jugoszlávia idején tekintélyesnek számító áruházláncot 2007 végén a görög többségi tulajdonú Verano motors vállalat vásárolta meg, akik Szerbia és Montenegró területén összesen 30 áruházhoz jutottak így hozzá, amelyeket korszerűsítve szándékoztak újranyitni.

A szabadkai objektumot, amely 8600 négyzetméternyi területen található, szintén elkezdték helyrehozni, de aztán pénzügyi nehézségek miatt a beruházással leálltak. Azóta a romos állapotú épület is csak csúfítja a város központját, de remélhetőleg most egyik vagy másik beruházó helyrehozza azt és eltűnik ez a szégyenfolt a Korzóról. A jelenlegi felújítási munkálatokat már több mint egy hete a DG Company végzi.

A kevésbé sikeres beruházások közé tartozik a Metro nagykereskedelmi üzletlánc szabadkai beruházása. A vállalat 2010 októberében nyitotta meg 10 500 négyzetméteres áruházát, amelybe 15 millió eurót ruháztak be, de az évek során valahogy nem sikerült az üzletnek meghonosodnia Szabadkán, akik arra jártak, nemigen láthattak teli parkolót előtte. Többszöri átalakítás után a Metro kiürítette saját objektumát és a közelbe, a Tuki ugarokba költözött, ahol 2000 négyzetméteren működik azóta. A kudarc oka minden bizonnyal az lehetett, hogy egyrészt nem tudtak konkurálni a szegedi áruházukkal, másrészt meg a családi költségvetésekben sajnos Szabadkán és környékén nincs annyi pénz, hogy az emberek nagyobb mennyiséget vásároljanak be egy-egy termékből, ami pedig ennek az üzletláncnak a koncepciója.

A legnagyobb folyamatban lévő beruházás Szabadkán a Szegedi úton épülő Shoppi Retail Park, amelyben a Lidl kiskereskedelmi üzletlánc boltja mellett különféle világmárkákat – New Yorker, Zara, H&M, Tom Tailor, Top Shop, Deichmann, Takko, Foody, Office Shoes, Pilot Toys Kids – árusító üzletek is helyet kapnak.

Az építkezés júliusban vette kezdetét, a beruházó az MPC Properties nevű vállalat, mely Szerbiában a legnagyobbak közé tartozik, ők építtették többek között az Ušće Shopping Centart, az Immo Outlet Centart vagy a belgrádi Oaza luxusrezidencia-komplexumot is. A bejelentések szerint a szabadkaiak és környékbeliek már márciustól ebben az új kereskedelmi központban vásárolhatnak majd. A beruházás értéke mintegy 10 millió euró, és ha a tervek szerint megnyílik, akkor minden bizonnyal kihatással lesz a szegedi Árkád pláza forgalmára is, hiszen a felsorolt cégek üzletpolitikája, hogy az egész régióban egységes árakon dolgoznak, tehát Szabadkán a  termékeik ugyanannyiért lesznek majd megvásárolhatók, mint Szegeden, Budapesten, Újvidéken vagy Belgrádban.

A romok helyén Lidl üzlet nyílik majd (Molnár Edvárd felvétele)

A romok helyén Lidl üzlet nyílik majd (Molnár Edvárd felvétele)

A Lidl azonban még egy helyen üzletet szeretne nyitni a városban, ez a lokáció pedig szintén egy szégyenfolt. A Pap Pál utca és a Palicsi út sarkán, ahol egykoron a DES vállalat működött, szintén egy elhagyatott, gaz-verte terület található. Itt 2008-ban egy izraeli vállalat szándékozott plázát építeni, amelynek az eszmei terve is kész volt. Ez egy többszintes üvegépület lett volna, mélygarázzsal, de jött a gazdasági válság és a beruházás meghiúsult. A jelenlegi bejelentések szerint itt is egy Lidl-üzlet nyílik majd.

Az elmúlt évek során már szinte komikus volt, ahogyan különböző kormányok illetékes miniszterei mantraszerűen ismételték el, hogy Szerbiában hamarosan megjelenik az IKEA, a Lidl és a Spar. A svéd bútoróriásra Szabadkán még minden bizonnyal várni kell, először Belgrádban, Újvidéken és Nišben terveznek üzletet nyitni. A Lidlről fentebb már beszámoltunk, maradt még a Spar. Nem kis botrányt okozott a város 2010-ben elfogadott részletes városrendezési tervének az a része, amelynek értelmében a Vuk Karadžić és a Corvin Mátyás utca között nyitottak volna utcát, mégpedig a Stara Pizzeria udvarán keresztül. A polgári elégedetlenségből akkor bírósági ügy lett, a bíróság pedig úgy döntött, erre nem kerülhet sor. Amikor ez a terv még aktuális volt, akkor arról beszéltek, hogy a város szívében, tehát a Beograd Áruház, a Galleria Szálloda és a Centar Áruház közötti hatalmas területen is bevásárlóközpont épülhet, és itt a Spar neve merült fel leggyakrabban, de a tiltakozás és a bírósági ítélet után ez a történet is leállt. Azt persze nem tudni, hogy tartósan, vagy csak egy időre.

A Beograd Áruház mellett még egy szép emlékű áruháza van a városnak, ez a Centar, amelynek földszintjén jelenleg a Maxi boltja és kisebb üzletek találhatók, az első és második emeleten pedig kínai áruház. Nos, hogy teljes legyen a nem hivatalos találgatások és információk felsorolása, tegyük hozzá ezt is. Pénteki értesülés szerint a Trgopromet üzleteket is tulajdonló Univerexport vállalat szeretné megvásárolni a Centar épületét, ahol a Szabadkai Rádió információi szerint egy új, 700 négyzetméteres bevásárlóközpont nyílik húsvétra.

Mindezen információk ismeretében pedig az olvasóban nyilvánvalóan egyetlen, jogos kérdés merül fel: kinek lesz pénze arra, hogy ezekben az üzletekben vásároljon?