2024. április 26., péntek

Szíriában a hadak ura

Egyre nagyobb a zűrzavar a szíriai légtérben és a harctereken is. Az igazán nagy gond azonban a földön van. A terepen a meggyengült kormánysereg próbál külső segítőkkel területeket visszaszerezni az iszlamista lázadóktól. A hivatalosan katonai tanácsadóknak nevezett külföldi támogatók között oroszok is vannak (jóllehet Moszkva tagadja tömeges jelenlétüket), de a derékhadat irániak és a velük (illetve Damaszkusszal régóta) szövetséges libanoni Hezbollah fegyveresei alkotják.

Teherán régóta az egyik legfontosabb szövetségese a Bassár el-Aszad elnök vezette szíriai rezsimnek. A polgárháború kezdete óta katonákkal is segíti Damaszkuszt. Az utóbbi időben állítólag fegyveresek ezreit küldte Szíriába, akik a Hezbollah szintén több ezer harcosával átfogó hadműveltre készülnek. Az összehangolt támadásba a helyi kormányerők is bekapcsolódnak; a légi támogatást az oroszok biztosítanák.

A közeljövőben várható nagyszabású akció célja a lázadók kiszorítása az ország nyugati területeiről. A művelet fontosságát jelzi, hogy a helyszínre utazott a Forradalmi Gárda iráni elit alakulat külföldi bevetésekre felkészített különleges erőinek, a Kudsznak a parancsnoka is. Az 58 éves Kasszem Szulejmáni tábornokot a héten Damaszkuszban és Latakiában is látták. Terepszemlét tartott. Iráné lesz ugyanis a főszerep a közelgő hadjáratban. Az offenzívát pedig Szulejmáni irányítja, ebbe a Kreml már a nyáron beleegyezett.

A gazdag harci tapasztalatokkal bíró hadvezért júliusban Vlagyimir Putyin is fogadta, mivel akkor már nagyon nyugtalanították a szövetséges Szíriában kibontakozó fejlemények. Az orosz elnök is arra a következtetésre jutott, hogy a tábornok a legalkalmasabb a Moszkva-barát Aszad megmentésére és a lázadók visszaszorítására, jó esetben legyőzésére.

Szulejmáni a Közel-Keleten kezdeményezett iráni hadműveletek irányítója. Tavaly nyáron ő szervezte meg Bagdad védelmét, amikor az Iszlám Állam (IÁ) elfoglalta Irak nyugati részét, és előrenyomuló egységei már a fővárost fenyegették. Az észak-iraki Kurdisztán közigazgatási központja, Erbil is neki köszönheti az IÁ csapatainak feltartóztatását. Utasításai alapján alakították ki a helyi harcosok (pesmergák) a város védelmi rendszerét, amelyet az IÁ fanatikusai nem tudtak áttörni, s ezért inkább odébbálltak.

Damaszkusz is az ő segítségével verte vissza a lázadókat, amikor Aszad rendszere nagyon közel került az összeomláshoz. Neki engedelmeskedik a Hezbollah, sőt a jemeni síita lázadók is az irányítása alatt állnak.

A régió egyik legtitokzatosabb és legbefolyásosabb emberének tartják. Katonai pályafutását huszonévesen kezdte, az iraki–iráni háborúban. A Kudsz élére 1998-ban nevezték ki. Azóta teljhatalma van, csupán egy ember parancsolhat neki: Ali Khamenei nagyajatollah, Irán legfontosabb vezetője.