2024. április 26., péntek
Európai Tanács

Törökországban is hot spotok!?

Alekszisz Ciprasz azt javasolta a tagországok állam- és kormányfőit magában foglaló Európai Tanács (ET) tegnapi brüsszeli ülésén, hogy az emberéletek megmentése érdekében Törökországban is állítsanak fel menedékkérő-regisztrációs központokat, úgynevezett hot spotokat. A görög kormányfő szerint ezzel a lépéssel részben véget lehetne vetni az embercsempészek tevékenységének. Szerinte azok a bevándorlók, akik menedéket akarnak kérni, ily módon közvetlenül és biztonságosan Európába jöhetnek, és nem kell kockára tenniük az életüket azáltal, hogy az Égei-tengeren útnak indulnak a görög szigetekre. Ciprasz egyúttal sürgette az érintett görög szigetek pénzügyi támogatását.

Angela Merkel német kancellár és François Hollande francia elnök az uniós külső határok védelmének biztosítását sürgette a csúcstalálkozón. Merkel úgy vélte, a tehermegosztásnál figyelembe kell venni, hogy a sok menekültet fogadó országok mekkora szerepet tudnak vállalni a külső határok biztosításában, Hollande pedig – aki a csúcs előtt Merkel mellett David Cameron brit kormányfővel is külön tárgyalt – azt kérte a tagországoktól, hogy azzal is mutassák ki szolidaritásukat Németországgal és más, sok migránssal küzdő tagállamokkal, hogy kiveszik a részüket a külső határok védelméből.

A Törökországgal folytatott együttműködést az állam- és kormányfők többsége különösen fontosnak nevezte, Hollande azonban azt is hangoztatta, hogy a vízumliberalizációhoz Ankarának is teljesítenie kell az unió szabta feltételeket, és jobban fel kell lépnie az embercsempészek ellen.

Orbán: A legjobb a görög határ lezárása lenne

Magyarország teljesen felkészült arra, hogy a schengeni megállapodásnak megfelelően csak ellenőrzötten, szigorú előírások szerint lehessen belépni az országba a magyar–horvát határszakaszon – mondta Orbán Viktor az ET ülésére érkezve. A magyar kormányfő kiemelte: „ez csak a második legjobb megoldás, a legelőnyösebb a görög határ lezárása lenne, ezt szeretnénk most elérni. Arra lenne szükség, hogy Görögország magától ellássa a szerződéses kötelezettségeit, amit eddig nem tett meg, és ezért kerültünk mi is bajba” – hangsúlyozta.

Orbán szerint ma reggelre lehet véglegeset mondani a magyar–horvát határszakasz esetleges lezárásáról, egyelőre meg kell várni a V4-es országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) és az ET egyeztetését.

Tusk: Többet kell tenni a válságkezelés finanszírozásában

Az EU tagországai többet tudnak tenni és többet is kell tenniük a menekültválság kezelésére a migránsok kiinduló térségében tett erőfeszítések finanszírozását illetően – hangoztatta Donald Tusk, az ET elnöke, a tanács tegnapi értekezletét megelőzően. Megerősítette, hogy a tagállamok közül sok adós még egyebek között az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának és a külön létrehozott pénzalapoknak tett pénzügyi felajánlások teljesítésével.

Nem sokkal korábban Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is arról beszélt, hogy a tagállamoknak be kell tartaniuk a szeptemberben tett pénzügyi vállalásaikat. Úgy vélte, ez az uniós országok szavahihetősége miatt is fontos.

Tusk az uniós munkaadói, illetve munkavállalói szövetségek vezetőivel folytatott, úgynevezett háromoldalú szociális csúcstalálkozó után nyilatkozott. Fogalmazása szerint a szociális partnerek bizakodónak mutatkoztak abban a tekintetben, hogy a migránsválságot az unió az előnyére is fordíthatja. Mint mondta, óvatos optimizmusra ad okot számára, hogy a munkaadók és a munkavállalók részéről ideológiai megkülönböztetéstől mentes, gyakorlatias és szolidáris hozzáállást tapasztalt a bevándorlóáradat kezelésével kapcsolatban.

Tusk megemlítette, hogy a brüsszeli EU-csúcstalálkozón döntés születhet az uniós határőrizeti ügynökség, a Frontex jogköreinek bővítéséről, mindenekelőtt arról, hogy az ügynökség is kezdeményezhesse a menekültstátusra nem jogosultak hazaküldését.

Az állam- és kormányfői találkozó a migránsválság témakörében a külső határok ellenőrzésére, a regisztrációs folyamat hatékonyságának javítására, továbbá a menekültek hazájukba történő visszatérésének és visszailleszkedésének támogatására összpontosít.