2024. április 26., péntek

Ki tartja el a jövő nyugdíjasait?

Aggasztóak a hazai és európai fertilitási mutatók – Megnyílt a Diczfalusy-szimpózium Újvidéken

Az Egon és Ann Diczfalusy Alapítvány szervezésében immár kilencedik alkalommal nyitották meg a reprodukciós egészségről szóló nemzetközi szimpóziumot, melynek az idén a Tartományi Képviselőház ad otthont Újvidéken. A háromnapos tanácskozáson nagy hangsúlyt fektetnek a meghívott előadók, orvosprofesszorok, politikusok, tudományos kutatók a „fehér pestis” leküzdésének, a reprodukciós egészség megvalósításának témájára. Mint ismeretes, reprodukciós egészség alatt nem csupán a megbetegedések hiányát, hanem egy szellemi és szociális jóléti állapotot kell érteni, mellyel összhangban az emberek képesek megfelelő és biztonságos nemi életet élni, szaporodni, szabadon, saját belátásuk szerint dönteni arról, hogy ezt megtegyék, és milyen gyakorisággal tegyék meg. Egy jogi feltételről is szó van tehát, a tájékozódáshoz, a családtervezés szabadságához kötődő jogról.

FRANCIAORSZÁGBAN A LEGJOBB A HELYZET

Prof. dr. Bártfai György, az Egon és Ann Diczfalusy Alapítvány elnöke, a Szegedi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának professzora elmondta, hogy Európában különösen fontos nagy figyelmet szentelni a reprodukciós egészségnek, hiszen a kontinensen a fertilitási arány lényegesen alacsonyabb, mint másutt. Magyarországon, mint mondta, ez mindössze 1,34, de Szerbiában sem sokkal jobb a helyzet. Egyetlen olyan európai ország van, ahol kettő körül mozog ez a jelzőszám, ez pedig Franciaország. Fekete-Afrikában, jegyezte meg Bártfai, ez az arány 5,5 vagy 6 körül alakul, de olyan országok is léteznek, melyekben elérik a 7-et is.

– Ez azt jelenti, hogy előbb-utóbb nem lesz annyi fiatal, munkaképes korban lévő, aki eltartja majd az időseket, azokat, akik ma még nem idősek, hiszen most 40–45 évesek. Mire azonban elérik a nyugdíjkorhatárt, egyszerűen nem lesz elegendő népesség arra, hogy megtermelje számukra a nyugdíjat. Ezért rettenetesen fontos az, hogy milyen egy államban a termékenység. Ahhoz, hogy jobb legyen, szükség van egészséges személyekre, arra, hogy valaki tudatosan készüljön az anyaságra, s hogy a házaspárok is készüljenek a gyereknevelésre, s ezek a gyerekek időben szülessenek is meg – közölte az alapítvány elnöke.

A MODERN ISMERETEK MEGSZERZÉSE A CÉL

Magának a szimpóziumnak az ötlete abból a célkitűzésből eredeztethető, hogy a balkáni államok közötti együttműködést fejlesszük a reprodukciós egészség témakörében – jelentette ki prof. dr. Giuseppe Benagiano, az alapítvány tiszteletbeli elnöke. Mint azt tudjuk, e régió sajnos nem járt élen ezeknek a kérdéseknek a kezelésében, de az elmúlt kilenc év azért jelentős eredményeket is hozott, állapította meg. Mint mondta, reggel egy onkológiai szaktanácskozáson vett részt, mely a tumorok korai diagnózisával foglalkozott, a mostani szimpózium alkalmat ad egyetemi tanároknak, rektoroknak és orvosoknak a tapasztalatcseréjére – ebbe az irányba kell haladni tovább.

A három nap alatt több mint negyven előadó vesz részt a szimpózium munkájában, ismertette prof. dr. Tihomir Vejnović, a Diczfalusy Alapítvány alelnöke és szervezőbizottsági vezetője, a Vajdasági Klinikai Központ nőgyógyászati klinikájának orvosa. Tizenhárom témát ölel fel a tanácskozás, többségük az egészségvédelemmel és a nők reprodukciós egészségével foglalkozik. Fontos, tette hozzá, hogy a fiatal szakorvosok és kutatók megszerezzék az egyesült államokbeli, nyugat-európai szakemberek beszámolói által a legmodernebbnek, legújabbnak számító ismereteket.

A szomorú statisztikánkat valamennyien ismerjük, a népesség elöregedése egyre jellemzőbb, kevés gyermek születik – mondta el dr. Vickó Ferenc, az egészségügyi minisztérium államtitkára, s aggasztónak nevezte, hogy sok fiatal pár nem dönt a gyermekvállalás mellett. A másik gond, tette hozzá, hogy folyamatosan növekszik a daganatos megbetegedések száma, mindeközben a szülések egyre későbbi életperiódusban, igen gyakran 30 év felett történnek meg, így fokozott figyelmet kell szentelni a fertilitás megőrzésének az említett tényeket figyelembe véve is.