2024. április 26., péntek
MAGYAR LABDARÚGÁS

Rangadóval folytatódik az NB I.

A listavezető Ferencváros a második helyen álló, meglepetésre készülő Haladást fogadja

Viharos hetet tudhat maga mögött a magyar labdarúgás, az NB I. teljesen háttérbe szorult a válogatottszereplés és a reménykedés miatt. A csapat ugyan nagy szenvedés árán győzte csak le 2:1-re a Feröer szigeteket, majd egy tét nélküli mérkőzésen 4:3-ra kikapott Görögországban, de az egyik leggyengébb selejtezőcsoportból is majdnem kijutott a 2016-os franciaországi Európa-bajnokságra. Ebben csak a törökök és a kazahok utolsó fordulóbeli sikere akadályozta meg.

A válogatottszereplés egy dologban felhívta a figyelmet a hazai bajnokságra: egyáltalán nem lebecsülendő, ha valaki az élvonalban vezeti a góllövőlistát. A ferencvárosi Böde Dániel idén remekül futballozik, 11 forduló alatt 11 gólt szerzett, ám ez a forma – és a tény, hogy a bajnokságot toronymagasan vezető Fradi egyik legjobbjáról van szó – sem volt mindig elég a keretbe kerüléshez. Szeptember elején Bernd Storck szövetségi kapitány még úgy nyilatkozott: „Böde előtt is nyitva áll a válogatott kapuja, azt pedig a jövő dönti el, hogy belép-e.”

Nos, a feröeriek ellen becserélt támadó berúgta a válogatott ajtaját, és két remek góllal győzelemhez segítette a csapatot. A sorozatot szombaton folytathatja, amikor a csapatra abszolút rangadó vár: a Fradi ugyanis a tabellán második helyen álló Haladást fogadja.

A fővárosi zöld-fehérek még veretlenek, a legtöbb gólt rúgták (22), a legkevesebbet kapták (4), de a szombathelyiek hálója is csupán hétszer rezdült meg, köszönhetően a jól összerakott védelemnek és a már büntetőt is fogott Király Gábornak.

Csapatként nagyon együtt vagyunk, hallgatunk a vezéregyéniségekre, így egy irányba húz mindenki. Emellett masszívak vagyunk, jól védekezünk, és bár a gólokkal kicsit hadilábon állunk, lesz ez még jobb is. Ami a védekezést illeti, az, hogy csak hét gólt kaptunk, nem csupán a közvetlen védelmet dicséri. A védekezés ugyanis elöl kezdődik, a csatároknál. Emellett persze kell hozzá egy jó kapus is, hiszen Király Gabinak rengeteget köszönhetünk” – nyilatkozta Jagodics Márk, a Haladás egyik védője.

Hozzátette, minden csapat ellen nyerni akarnak. „Ha masszívak leszünk, nem térünk haza pont nélkül Budapestről. Előzetesen elfogadnám a döntetlent is, de győzni megyünk Budapestre.”

A harmadik helyen álló Paks a gödörben lévő Újpestet fogadja. A hazaiak a legutóbbi négy bajnokin nem kaptak ki, a lila-fehérek viszont emberemlékezet óta nem nyertek. A hatodik fordulóig jól hangzott, hogy veretlenek, de augusztus elsején, a Békéscsabát tudták legyőzni legutóbb, azaz nyolc forduló óta képtelenek három pontot szerezni. Persze a részsikereknek is illik örülni: a szombati, Siófok elleni 2:0-s győzelem után Nebojša Vignjević azt mondta, egy jó felkészülés volt a Paks elleni bajnokira. Majd kiderül, mit is ért ez valójában.

A Videotonnál is nagy az izgalom, hiszen a Honvéd elleni hazai meccsen mutatkozhat be az NB I.-ben az új edző, Horváth Ferenc. A korábbi válogatott csatár nagyon komolyan veszi a csapatépítést, még az NB III.-as Andráshida elleni magyarkupa-mérkőzésre is a legerősebb csapattal készült, így a szurkolók bízhatnak abban, hogy végre meglódul a szekér az élvonalban is.

A sereghajtó Békéscsaba Debrecenben látogat, míg a Vasas akár edzőváltásra is kényszerítheti a Diósgyőrt. Az angyalföldiek egy győzelemmel ugyanis megelőznék a borsodi együttest, ahol a gyengébb szezonkezdet miatt amúgy is puskaporos a levegő. Árki Gábor sportigazgató az eddig megszerzett 12 pontról és a 8. helyről azt mondta tömören: elfogadhatatlan.

A 12. forduló programja

Október 17., szombat: Videoton–Honvéd (18 óra), Puskás Akadémia–MTK (18 óra), Debrecen–Békéscsaba (18 óra), Paks–Újpest (18 óra), Vasas–Diósgyőr (18 óra), Ferencváros–Haladás (20.30).