2024. április 26., péntek

Akiknek tüzelőre sem jut

Egyre többen fordulnak a Nagybecskereki Püspökségi Caritas Szeretetszolgálatához

A fűtési idény elkezdődött, de Nagybecskereken a felújítási munkálatok elhúzódása miatt még nem indult be a távfűtés. Sok közép-bánáti családban viszont még ma sem tudják, hogy mivel és miből biztosítják majd a télen a házuk fűtését.
Három-négy évvel ezelőtt a Nagybecskereki Püspökségi Caritas munkatársainak szinte úgy kellett összeszedni azt a 90–100 családot, amelyeket tűzifával segélyeztek. Tavaly már túljelentkezés volt. Egyre többen keresik fel őket és fordulnak hozzájuk segítségért.

Száz köbméter fát oszt ki hamarosan a Caritas (Fotó: Molnár Edvárd)

Száz köbméter fát oszt ki hamarosan a Caritas (Fotó: Molnár Edvárd)

– Napról-napra újabb és újabb családok jelentkeznek, mert nagy szükségük van tüzelőre és annak a biztosítását nem képesek maguk megoldani. Természetesen nem bírjuk mindenkinek az igényét kielégíteni. Van egy 130–140 családból álló listánk. Ezek igazából azok a családok, amelyek a leginkább rá vannak szorulva a segítségre. Ezekben a családokban több gyereket nevelnek, ugyanakkor a szülők – nem ritka esetben mindketten – munkanélküliek. Vannak olyan rászorulók is, akik egyedül nevelik gyerekeiket. Megpróbálunk az idén is segíteni ezeken a családokon. Egy, esetleg két köbméter kemény tűzifát osztunk ki családonként az elkövetkező napokban Nagybecskerek és Muzslya területén – hallottuk Halmai Tibortól, a Nagybecskereki Püspökségi Caritas Szeretetszolgálatának igazgatójától. Mint mondja, mostanság nem könnyű az anyagi hátterét biztosítani az adományozásnak, de szerencsére mindig akadnak jólelkű emberek, akik ezt megtehetik.
Tápai Szilveszter munkanélküli. Feleségével és öt gyerekükkel idénymunkából, gyerekpótlékból és szociális segélyből élnek a régi muzslyai Kolónián. A napokban épp almaszedésből kerestek egy keveset. A diófájukról levágott néhány száraz gallyal várják a telet. Mint mondja, enyhe tél esetére is legalább öt köbméternyi tűzifára lenne szükségük. Felesége, Sanja Pupovac a Dräxlmaier autó-villamossági gyárban dolgozott. Tavaly többedmagával felmondást kapott. Amíg dolgozott, addig még volt miből venni tüzelőt, de most nem tudja, hogyan fogják átvészelni a telet. A helyzetüket nehezíti, hogy fürdőszobájuk sincsen.

A muzslyai Keszég Mária négy gyereket nevel a férjével. Mindketten munkanélküliek. Mint mondja, valamennyi tűzifát már beszereztek, de rendes havi jövedelem nélkül nehéz lesz biztosítani a meleg szobát az aprócska gyerekeknek, akik közül a legkisebb még óvodás.

Hogy az utóbbi néhány év alatt tovább mélyült a szegénység, azt az is bizonyítja, hogy a nagybecskereki Caritas évente húsz-egynéhány családot segít élelmiszercsomagokkal – évente többször is. Csak tegnap két család jelentkezett élelemért a szeretetszolgálatnál.