2024. április 26., péntek

Egészségnap Zentán

Október a rák elleni harc hónapja. A Nem Vagy Egyedül Tisza-menti Rákellenes Egyesület pénteken figyelemfelkeltő sétát szervezett a városközpontban, ahol a szűrések és a helyes táplálkozás fontosságáról tájékoztatták a polgárokat.

Szombaton pedig megtartották a IV. Egészségnapot, ahol többek között egészségmegőrző termékek és biokozmetikumok bemutatójára, egészségmegőrző praktikák elsajátítására, meridiántornára került sor 9-től 14 óráig a Művelődési Ház kiállítótermében. A vendégek dr. Linka Beáta okleveles biológus, természetgyógyász, fitoterapeuta és dr. Frányó Ildikó orvos, természetgyógyász voltak. Lapunknak az esemény fő szervezője, Ceglédi Ida nyilatkozott.

– Immár negyedik alkalommal szerveztük meg az eseményt, ami sikeresnek mondható, egyre többen jelentkeznek résztvevőként, és egyre több a látogató is. A rendezvény többek között az egészséges élelmiszerek bemutatásáról szól, elsősorban környékbeli termelők és feldolgozók mutatják be a termékeiket. Idén újdonságnak számít nálunk a batáta, más néven édesburgonya, amit egy felsőhegyi termelő hozott. Ennek a zöldségnek igen jelentős szerepe van a rákellenes küzdelemben. Ezeket a termékeket itt meg is lehet kóstolni. Tartottunk meridiántornát is, egészségfenntartó gyakorlatokat, hiszen a táplálkozás mellett nagyon fontos a testmozgás is. Naponta 10-15 percet kellene csak rászánnunk, egyszerű gyakorlatok ezek, amiket bárki pillanatok alatt el tud sajátítani, és külön eszközök sem kellenek hozzá.

Az egyesület megpróbálja a betegeket és a hozzátartozókat támogatni. Zentán nagy gondot okoz, hogy a kórháznak nincs onkológiai részlege, az egészségházban pedig a felszerelés nem a legmegfelelőbb. A kórház elkészíttetett egy tervet onkológiai osztály kialakítására, a hely is biztosítva van, egyedül az anyagiak hiányoznak a megvalósításra. Pályáztak a tartománynál, két alkalommal elbukták, most próbálják harmadszor, várják a döntést. Remélhetőleg kedvező lesz. Végső ideje lenne, mert a betegek száma sajnos napról napra nő.