2024. április 26., péntek
FORMULA–1

Hamilton hajszálnyira a harmadik címétől

Noha nem indult könnyen a hétvégéje, Lewis Hamilton mégis igazi kihívó nélkül nyerte meg az Orosz Nagydíjat, ami több nagy baleset, köztük Kimi Räikkönen utolsó körben elkövetett hibája miatt biztosan emlékezetesebb marad, mint az egykori szocsi olimpiai parkban rendezett tavalyi első futam.

Akárcsak két héttel korábban Szuzukában, a mezőnynek ezúttal sem volt lehetősége kellően felkészülni a szabadedzéseken: az első, bizarr módon kezdődő gyakorlásra a pálya egy részét fellocsolták, miután egy szervizkamionból dízelolaj folyt az aszfaltra, a másodikra megérkezett az eső, a harmadikat pedig Carlos Sainz ijesztő bukása miatt kellett félbeszakítani. A spanyol újonc, miután elvesztette az irányítást a Toro Rosso felett, orral fúródott a védőkorlátba, ami a becsapódás során összedőlt, szinte teljesen maga alá temetve az autót. Az ijedtség nagyobb volt, mint a baj, hiszen a percekig tartó mentés után kiderült, hogy Sainznak nem esett baja, és egy kórházi átvizsgálás után a versenyen való részvételre is megkapta az engedélyt.

Az időmérőn a Mercedesek házicsatájába ismét nem tudott senki beleszólni, és ezúttal egyértelműen Nico Rosberg volt a gyorsabb az utolsó körében hibázó Hamiltonnal szemben, így zsinórban másodszor a németé lett a pole. Rosberg ezúttal a rajtnál is maga mögött tudta tartani csapattársát, a biztonsági autó azonban már az első kör végén a pályára lépett, miután a megpördülő Nico Hülkenberget már nem tudta elkerülni Marcus Ericsson, így két autót is el kellett takarítani a pályáról. Rosberg az újraindítás után már nem sokáig őrizhette a vezetést: Mercedesének gázpedálja elmozdult a helyéről, így képtelen volt tovább versenytempóban haladni, a 6. körben lelassult, átadta a vezetést Hamiltonnak, és a bokszba hajtva feladta a futamot.

Hamarosan ismét meg kellett szakítani az akciót, amikor a mezőnybe jövőre csatlakozó amerikai Haas-csapathoz frissen bejelentett Romain Grosjean alól kitört a Lotus, és a pilóta nagy erővel a falnak csapódott a félkör alakú, hosszú balos kanyarban. A francia szintén sértetlenül szállt ki az autóból, de elmondása szerint karrierje egyik legnagyobb balesetét szenvedte el.

Hamilton mögött Valtteri Bottas haladt, aki képes volt maga mögött tartani a Ferrarikat, ám a bokszkiállások során ismét kicselezték a Williamst: a korábban csapattársával is harcoló Sebastian Vettel átugrotta Bottast a kerékcserék során, Räikkönen pedig honfitársa nyakán loholt a visszatérése után. Egyúttal mindkét finn pozíciót veszített Sergio Pérezzel és Daniel Ricciardóval szemben, akik jóval korábban ejtették meg bokszkiállásukat, abban bízva, hogy gumijaik kitartanak a futam végéig. A hajrához érkezve utolérték őket, és Ricciardo mellett mindketten elmentek, majd a Red Bull le is parkolt a pálya szélére egy felfüggesztéshiba miatt.

Pérez a Force India számára győzelemmel felérő harmadik helyen haladt, és mindent megtett, hogy a záró kilométerekre még maga mögött tartsa üldözőit. Ám ez nem sikerült, az utolsó előtti kör végén, a pálya lassú részén Bottas bebújt mellé, nyomában pedig Räikkönen is kihasználta a mexikói lendületvesztését, aki egyetlen kanyarban két pozíciót is elbukott ezzel. De maradt még fordulat: Räikkönen nem adta fel a dobogó elcsípésének reményét, és az utolsó körben támadást indított honfitársa ellen, ám nem volt elég közel az előzéshez a 4-es kanyarban, így egyenesen belerohant a rést lezáró Bottasba. A Williamst a falba küldte a becsapódás, Räikkönen pedig sérült autóval az ötödik helyen bicegett el a célig, így a pár pillanattal korábban vesztett helyzetbe került Pérez visszavehette a 3. pozíciót, és önmaga ötödik, valamint csapata harmadik dobogós helyét ünnepelhette Hamilton, Vettel, na meg az elmaradhatatlan díszvendég, az államelnök Vlagyimir Putyin társaságában.

Räikkönent a versenybírók vétkesnek találták a baleset okozásáért, így utólag 30 másodperces büntetéssel sújtották, ezzel pedig a 8. helyre csúszott vissza. A Mercedesnek pedig pontosan ennyire volt szüksége ahhoz, hogy néhány órával a leintés után matematikailag is beérhetetlen pontelőnyre tegyen szert a konstruktőri bajnokságban, így tavaly után idén is Szocsiban hódította el a címet, noha az örömhír már csomagolás közben érte őket.

Csapattársa kiesése után immár Hamilton számára is szinte csak formaság a harmadik bajnoki cím bezsebelése. Ha két hét múlva az Egyesült Államok Nagydíján Rosbergnél kettővel, a tabella második helyre előreugró Vettelnél pedig kilenccel több pontot szerez, akkor a szezon utolsó három futama már tét nélkül fog zajlani.

Eközben a háttérben tragikomédiává kezd fajulni a Red Bull helyezkedése, az energiaitalosok két csapatának ugyanis még mindig nincs szerződése a jövő évi motorokra egyetlen gyártóval sem. A Renault-val önkényesen bontották fel a kontraktust, miután tavaly óta elégedetlenek a franciák V6-osaival, ám tervük egyelőre bedőlni látszik, hiszen sem a Mercedes, sem pedig a Ferrari nem akarja aktuális, 2016-os erőforrásokkal ellátni őket a következő évre. A Red Bull vezetői azonban hangoztatják, nem fogadnak el alárendelt szerepet, így a tanácstalanság tovább folytatódik, az idő pereg, a cégóriás elnöke, Dietrich Mateschitz pedig egyértelművé tette, hogy nem fog minden áron az F1-ben maradni jövőre. A sport pedig annyi különféle csapást szenvedett el az elmúlt néhány évben, hogy négy autó elveszítése az, amire most a legkevésbé lenne szüksége…

Az Orosz Nagydíj végeredménye: 1. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 1:37:11,024, 2. Sebastian Vettel (német, Ferrari) +5,9 másodperc hátrány, 3. Sergio Pérez (mexikói, Force India) +28,9, 4. Felipe Massa (brazil, Williams) +38,8, 5. Danyiil Kvjat (orosz, Red Bull) +47,5, 6. Felipe Nasr (brazil, Sauber) +56,5, 7. Pastor Maldonado (venezuelai, Lotus) +1:01,0, 8. Kimi Räikkönen (finn, Ferrari) +1:12,3, 9. Jenson Button (brit, McLaren) +1:19,4, 10. Max Verstappen (holland, Toro Rosso) +1:28,4, stb.

A világbajnokság állása, pilóták: 1. Hamilton 302 pont, 2. Vettel 236, 3. Rosberg 229, 4. Räikkönen 123, 5. Bottas 111, 6. Massa 109, 7. Kvjat 76, 8. Ricciardo 73, 9. Pérez 54, 10. Grosjean 44 stb.

Csapatok: 1. Mercedes 531 pont, 2. Ferrari 359, 3. Williams 220, 4. Red Bull 149, 5. Force India 92, 6. Lotus 66, 7. Toro Rosso 44, 8. Sauber 34, 9. McLaren 19.