2024. április 26., péntek

Magyarország sokszínűségére hívja fel a figyelmet a Színezd át! programsorozat

A magyar nemzeti kultúrának része az itt élő svábok, szerbek, horvátok, cigányok kultúrája is, megismerésük segít az előítéletek leküzdésében – fejtette ki Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, a Színezd át! programsorozat fővédnöke vasárnap a budapesti családi rendezvényen a Bálnában. Az egész napos ingyenes programon a gyerekek számos közös játékban vehetnek részt, így ismerve meg más nemzetiségeket és kisebbségeket.

Szeretnénk bemutatni, hogy Magyarország színes ország, kultúrájának gazdagságát nemcsak egy, hanem sok szín adja. Bízunk abban, hogy a gyerekek a játékokon, együttléteken keresztül értékelik egymást, és ha az életben esetleg rossz tapasztalatok érik őket, eszükbe jut, hogy vannak más származású barátaik is, és érdemes küzdeni az előítéletek ellen” – fejtette ki Balog Zoltán.

A miniszter elmondta, személyes gyerekkori tapasztalata, hogy az érzelmi bevonódás, a játék sokat segít abban, hogy gyerekek majd felnőttként elfogadón, megértőn viszonyuljanak a más kultúrákból, más élethelyzetből származó, esetleg szegénységben élő embertársaikhoz, és küzdjenek ez elő-, sőt az utóítéletek ellen. „Ha gyerekkorban együtt tudunk lenni, felnőttként is tudunk” – fogalmazott Balog.

Az izgalmas játékokkal, koncertekkel, fellépésekkel tarkított színes rendezvényen mások mellett fellépett a Kaláka együttes, Falusi Mariann, Oláh Gergő és Tintér Gabriella, akik találkozhattak Miklósa Erika operaénekesnővel, a Színezd át! helyi fővédnökével is.

Megtekinthető a sorozat korábbi helyszínein festett Színezd át-fal, és az eddigi állomásokon készült fotókból álló kiállítás is. A gyerekek párokban vehetnek részt a kvízjátékokon, versenyeken, meghallgathatják és megtekinthetik a különböző magyarországi nemzetiségek fellépéseit.

A programot a Thália Színházban a Somnakaj című roma musical előadása zárta. A darabban negyven előadóművész lépett fel, köztük Szakács Hajnalka, Falusi Mariann, Papadimitriu Athina, Szakcsi Lakatos Béla és – színházi szerepben először – Oláh Gergő is.

A Színezd át! budapesti rendezvénye egy tízállomásos országos programsorozat 8. helyszíne, a továbbiakban Miskolcon és Szombathelyen rendezik meg a családi napot.