2024. április 26., péntek

Ösztöndíjpályázat temerini egyetemistáknak

A temerini községi tanács az idén is pályázatot hirdetett egyetemista ösztöndíjak odaítélésére, azoknak a temerini község területén élő egyetemistáknak, akik a 2015/2016-os tanévben alap- (első fokú) vagy mester fokozatú – (akadémiai tanulmányok), – képzésben részesülnek azon felsőoktatási intézmények egyikében, melynek az alapítója a Szerb Köztársaság. Az ösztöndíjpályázatra azok a II.–V. (és VI.) éves alapképzésen és mesterfokozaton tanuló egyetemisták jelentkezhetnek, akik nincsenek munkaviszonyban, akik az alapképzés után azonnal folytatták tanulmányaikat a másodfokú képzésen, és eleget tesznek a kért feltételeknek és mércéknek, melyek megtalálhatók, és a jelentkezési lappal, valamint a nyilatkozattal együtt letölthetők az önkormányzat honlapjáról: http://www.temerin.rs/Hirek1.aspx

Tudni kell azt is, hogy azok pályázhatnak, akik Szerbia állampolgárai és legalább egy éve Temerinben élnek, továbbá az alapképzésen résztvevők még nem töltötték be 25. életévüket (a mesterképzésen a 26. életévet, az orvostanhallgatók a 28. életévüket), és nem ismételtek évet.

További feltétel, hogy a pályázók az előző tanulmányi évben mindegyik tantárgyból sikeresen levizsgáztak, és az eddigi évenkénti tanulmányaik során legalább 8,50-es átlagot értek el. Mivel az tapasztalható, hogy a magyar anyanyelvű egyetemi hallgatók többnyire a hiányos szerb nyelvtudásuk miatt az első és a második évben nem tudják elérni a pályázatban kért átlagosztályzatot, számukra valamivel csökkentették a kért átlagosztályzatot, hogy a magyar fiatalok is felzárkózhassanak az ösztöndíjban részesülők sorába, és a továbbiakban többen kapjanak ösztöndíjat. Ezek szerint, ha az egyetemista nem saját anyanyelvén folytatja tanulmányait, az első és második tanulmányi év ideje alatt átlagosztályzata legalább 8,00 kell hogy legyen. A harmadik, negyedik, ötödik és a hatodik tanulmányi évben pedig az összes vizsga átlagosztályzata legalább a 8,50-es átlagot kell hogy elérje.

Az ösztöndíjra nem jogosultak az abszolvensek, akik munkaviszonyban vannak, akik betöltötték a 25. életévüket az alapképzésen, 26. életévüket a mesterképzésen, és a 28. életévüket orvostanhallgatókként, akik más alapon már ösztöndíjat nyertek, illetve egyetemista kölcsön használói a Szerb Köztársaság vagy a Vajdaság Autonóm Tartomány költségvetéséből, valamint ha más forrásokból kapnak ösztöndíjat.

Mivel a temerini egyetemi hallgatók zöme Újvidéken tanul, az ösztöndíj összegéből futja majd az autóbusz bérletjegyre. Az ösztöndíj összegét a községi tanács határozza meg, melyet október 1-jétől havonta folyósítanak 10 hónapon keresztül, legkésőbb a folyó hó 10-éig az előző hónapra vonatkozóan. Jelentkezni október 31-éig lehet. A hiányos és késve érkezett kérvényeket nem veszik figyelembe.