2024. április 26., péntek

Mi magunk vagyunk a csodák

Babáikkal táncolt húsz édesanya a város főterén – A hordozás nemzetközi hetét ünnepeltük

Több mint húsz anyuka népszerűsítette a hordozást a nemzetközi babahordozó hét rendezvénysorozata keretében szervezett pénteki sétán. Hatalmas sikert aratott az az újítás, amivel az édesanyák és babáik meglepték a szabadkai járókelőket: az Oh Mammy című dalra koreográfiát betanulva táncoltak a város főterén. Mindegyikük ölében, hátán egy-egy, vagy éppen két babával, akik közül többen édesdeden aludtak, miközben édesanyjuk felszabadultan táncolt a város főterén.

(Diósi Árpád felvétele)

(Diósi Árpád felvétele)

A rendezvényt többedik alkalommal szervezi meg az Exspecto Mentálhigiéné Alapítvány.

A mostani flashmob Góbor Szénási Anna hordozási tanácsadó ötlete, a koreográfiát pedig Varga Heni táncművésznőnek köszönhetik.

– Sokat gondolkodtam azon, hogy milyen újítást vigyünk a sétába, s mivel külföldön bevett szokás, hogy flashmobokat szerveznek a hordozós anyukák, ezért mi is emellett döntöttünk. Szerencsére növekvő tendenciát mutat a hordozás, s az anyukák nem csupán hordoznak, hanem az a mindennapjaik részévé vált. Amikor felvetődött az ötlet, az anyukák nagy örömmel fogadták. Ezen felbuzdulva felkértem Varga Heni táncművésznőt, hogy segítsen nekünk a koreográfiában, akinek ezúton is köszönöm a sok türelmet. Ő választotta a zenét is, azt gondolom, hogy az Oh Mammy mindannyiunknak sajátja lett. A próbák nagyon jó hangulatban zajlottak, a közös testmozgás, az együttlét volt a fontos. Nevettünk, mozogtunk, a babák élvezték és több visszajelzés érkezett, hogy ezt valamilyen formában folytassuk. Szülés után az anya nem nagyon mozog, nincs ideje sportolni, a házimunka és a mindennapok lekötik az idejét és ez egy felüdülés a testének és a lelkének is és itt együtt lehet a babával.

Nagyon fontos, hogy a hordozókendő nem egy csodadolog, mi magunk vagyunk a csodák, a hordozóeszköz csak segíti, hogy rajtunk legyen a babánk. A babáknak ez rettenetesen fontos, olyan fontos, mint az, hogy egyen, tisztába tegyük, igyon. A testkontaktus során rengeteg hormonváltozás történik, nagyon sok endorfin szabadul fel, a jólét állapotába kerülünk, nem idegeskedünk. Ki tudunk szabadulni a négy fal közül, társaságban vagyunk, s közben ott van velünk a gyerek. Nem teherként éljük meg, a hordozókendő fizikailag is leveszi a vállunkról a súlyt, eloszlatja, ugyanakkor megadja a jólét állapotát – magyarázta Góbor Szénási Anna.

A táncba a járókelők is bekapcsolódhattak, így azt kétszer adták elő az anyukák. A második tánchoz már a nagyobbacska gyerekek, az épp arra járó iskolások is csatlakoztak, ami különleges látvány és élmény is volt a nézőknek és részvevőknek is.