2024. április 26., péntek

Együtt a természetért

Környezetvédelmi tanácskozás az Újvidéki Vásáron

A természetvédelem minden, hosszabb távon is fenntartható változás alapja kell hogy legyen – hangzott el pénteken a tartományi környezetvédelmi titkárság által szervezett, Együtt a természetért elnevezésű tanácskozáson, amely a LORIST gyűjtőnevű halászati, vadászati és sportfelszereléseket bemutató kiállításon kapott helyet.

Dr. Slobodan Puzović tartományi környezetvédelmi titkár a sajtóhoz intézett nyilatkozatában arról beszélt, hogy a környezetvédelem az utóbbi időben meglehetősen háttérbe szorult Szerbiában, holott a fenntartható fejlődés egyik alapkövét szolgálja.

– Legyen szó társadalmi vagy gazdasági célokról, a környezetvédelemnek mindig az első helyen kell állnia, ugyanis nélküle hosszú távon gyakorlatilag egyetlen komolyabb szociális, illetve gazdasági projektum sem működhet. Élő környezetből csak egy van, ezért olyan módszereket kell keresni, olyan terveket kell megfogalmazni, amelyek a természetvédelmi elvekkel össze vannak hangolva. Jó példa erre a falusi idegenforgalom, vagy az ökoturizmus – fogalmazta meg a tartományi titkár.

Vajdaság csaknem kilencven százaléka rurális terület, ami azt jelenti, hogy kiváló lehetőségekkel kecsegtet a régióban a falusi idegenforgalom és a helyi termékek. Egy a sok közül a futaki káposzta  (Fotó: Dávid Csilla)

Vajdaság csaknem kilencven százaléka rurális terület, ami azt jelenti, hogy kiváló lehetőségekkel kecsegtet a régióban a falusi idegenforgalom és a helyi termékek. Egy a sok közül a futaki káposzta (Fotó: Dávid Csilla)

Dr. Nikola Ugrčić tartományi környezetvédelmi segédtitkár felszólalásában a fenntartható fejlődés mentén, Puzovićhoz hasonlóan, arról beszélt, hogy elsődleges lépés a gazdasági, politikai és a társadalmi célok összehangolása a természetvédelemmel, továbbá fontos az emberek figyelmének felhívása ugyanerre, mivel csak ilyen módon eszközölhetők ki gyökeres változások. A segédtitkár a turizmussal kapcsolatban elmondta, hogy Vajdaság csaknem kilencven százaléka rurális terület, ami azt jelenti, hogy kiváló lehetőségekkel kecsegtet a régióban a falusi idegenforgalom, az ide kötődő rendezvények és egyéb lehetőségek, amelyek sok esetben környezetvédelmi jellegekkel is bírnak. A szakértő szerint ezen karakterisztikák kihasználása tovább segíthetne a természetvédelem vajdasági helyzetén és megítélésén.

Dr. Biljana Pajković, a Tartományi Környezetvédelmi Intézet igazgatója elmondta, hogy a tartományban található természetvédelmi területeket illetőleg javulás tapasztalható, hiszen míg 2010-ben Vajdaság teljes területének 5,4 százaléka volt védett, 2014-ben már 6,25 százaléka, vagyis összesen 137.418 hektár. Az igazgatónő azonban azt is megjegyezte, hogy ezekre a területekre továbbra is fokozott figyelmet kell fordítani, legyen szó akármilyen szakterületről, amely kapcsolatba kerül velük.