2024. április 26., péntek
LABDARÚGÁS

„Nincs alibi, nincs kifogás”

A magyar válogatott ma sorsdöntő Európa-bajnoki selejtezőt játszik a Feröer szigetek ellen Budapesten, Bernd Storck szövetségi kapitánynak pedig kellemes gondjai vannak, hiszen három remek formában lévő csatár is van a keretében, neki kell eldöntenie, kinek szavaz bizalmat a kezdő sípszótól, és esetleg kire számít csereként. Németh Krisztián az észak-amerikai MLS alapszakaszában, a Sporting Kansas City színeiben 25 mérkőzésen 10 gólnál és 6 gólpassznál jár, a kupában négy meccsen öt gólt szerzett, egyet előkészített. Böde Dániel az NB I.-ben, a Ferencváros zöld-fehér mezében 11 meccsen ugyanannyi gólig jutott, és két gólpassz is szerepel a neve mellett. A zentai származású Nemanja Nikolić pedig a lengyel élvonalban szereplő Legia Warszawa színeiben vezeti a góllövőlistát, 11 találkozón 12 gólt lőtt és 5 gólpasszt adott. Mi utóbbi játékost kerestük fel a mai találkozó előtt, megkértük, meséljen a klubjánál a héten lezajlott edzőcseréről, emellett igyekeztünk a magyar és a lengyel élvonal közötti különbségeket is taglalni, illetve a Feröer elleni találkozóról is beszéltünk, amelyen egy győzelemmel a pótselejtezőt érő harmadik hely bebiztosítható.

A Legia eddigi edzője, a norvég Henning Berg keze alatt kifejezetten jól ment Önnek a játék. Hogyan érintette a menesztése?

– Sajnos ilyen a foci, az edzői sors soha nem biztos. A célkitűzés erre a szezonra a bajnokság megnyerése és az Európa-liga-csoportkör volt. Az Európa-ligába bejutottunk, a bajnokságban az első háromban vagyunk, ennek ellenére a klubvezetés, a sportigazgató úgy döntött, hogy lecserélik az edzőt. Nekünk, játékosoknak ebbe nincs annyira beleszólásunk. Én folyamatosan játéklehetőséget kaptam tőle, jó volt a kapcsolatunk, sokat beszélgetett velem, bízott is bennem, úgyhogy sajnálom, hogy elment, de remélem, hogy az új edzővel is jó lesz a viszonyunk. Próbálok a pályán bizonyítani, gólokat szerezni, ahogyan eddig is.

Tizenegy forduló alatt ötször került be a forduló válogatottjába, egy európai bajnokságokat figyelembe vevő ranglista szerint jelenleg harmadik a lőtt gólok tekintetében Európában. Számított ilyen kezdésre Varsóban?

– Számítottam rá, de igazából nagyon sokan meglepődnek, azt mondják, hogy ott folytatom, ahol Magyarországon abbahagytam. Örülök annak, hogy hétről hétre folyamatosan jönnek a gólok, ez csak tovább motivál, hogy még jobb edzésmunkát végezzek, még jobban csináljam a dolgom. Természetesen szeretnék a szezon végén a tabella és a góllövőlista élén is végezni, de ehhez még nagyon sokat kell dolgoznunk.

Most már láthatóan megszokta a lengyel közeget, felmérhette a bajnokság erősségét is. Milyen különbségeket fedezett fel a magyar és a lengyel pontvadászat között?

– Az biztos, hogy a magyar játékosoknak csak ajánlani tudom a lengyel bajnokságot, mert remek ugródeszkának számít. Van néhány lényeges különbség. Először is a nézők számában. Elég, ha azt nézzük, hogy bármelyik vidéki mérkőzésre utazunk a Legiával, ott mindig telt ház van, hazai pályán átlagosan 17-18 ezer, rangadókon szintén telt ház, 30 ezer néző van kint a stadionunkban, ami óriási eltérés a magyarországi nézőszámokhoz képest. Más a játék minősége, a gyorsasága, több párharc van, és azok keményebbek is. Magyarországon is vannak technikás játékosok és kiváló csapatok, de a lengyel élvonal sokkal gyorsabb, nekem kifejezetten fekszik. Ami nekem tetszik Lengyelországban, az az, hogy egyik csapat sem áll be védekezni, hanem mindenki győzelemre törekszik. Magyarországon ez egy kicsit más volt, amikor a Fradi, a Videoton vagy a Debrecen idegenbe utazik vagy otthon fogad valakit, akkor az ellenfelek általában beállnak védekezni. Ez Lengyelországban nem divat.

Fontos válogatottmérkőzésekre készül a válogatott kerettel. Feröer ellen mégsem lesz zárt kapus a budapesti mérkőzés, aminek a hírek szerint mindannyian örülnek. Ön most is, máskor is mindig fontosnak tartotta a nézőszámot, mindig hangsúlyozza, mennyire meghatározó lehet ez a tényező. Egy mai győzelem biztos harmadik helyet és pótselejtezőt érne. Hogyan készül a találkozóra?

– Igen, nagyon örültünk a hírnek, hogy mégsem nézők nélkül rendezik meg a Feröer elleni meccset, hiszen sokkal jobb telt ház előtt játszani, mint üres stadionban, különösképpen egy ilyen fontos mérkőzésen. A feröeriek elleni három pont valóban a csoport harmadik helyét jelentené, de inkább két mérkőzésről kell beszélnünk, mert ez a két meccs meghozhatja számunkra a legjobb harmadik helyet – vagy akár az első két pozíció valamelyikét – is, és úgy akár közvetlenül is kijuthatunk a jövő évi kontinenstornára. De ha lépésről lépésre haladunk, akkor ma mindenképpen nyernünk kell, nincs alibi, nincs kifogás, csak a győzelem az elfogadható. Úgy látom, hogy mindenki készen áll a bevetésre, feszültség, leginkább pozitív feszültség ugyan van a csapattársakban, de ez normális is egy ilyen tétmeccset megelőzően. Mindenki azt várja, hogy kifusson a pályára.

Bernd Storck szövetségi kapitány mit mondott, a hat pont a cél, vagy néggyel is megelégednének?

– Mindenféleképpen a hat pont megszerzésére törekszünk, de egyelőre csak a mai mérkőzéssel foglalkozunk.

Európai góllövőlista

1. Alex Teixeira (Sahtar Doneck) 14 gól – 10 meccs

2. Robert Lewandowski (Bayern München) 12 gól – 7 meccs

3. Nemanja Nikolić (Legia Warszawa) 12 gól – 11 meccs

4. Böde Dániel (Ferencváros) 11 gól – 11 meccs

5. Pierre-Emerick Aubameyang (Dortmund) 10 gól – 8 meccs

6. Dario Lezcano (Luzern) 9 gól – 8 meccs

7. Luuk de Jong (PSV) 8 gól – 7 meccs

8. Steve MacLean (St. Johnstone) 8 gól – 8 meccs

8. Thomas Müller (Bayern) 8 gól – 8 meccs

10. Leigh Griffiths (Celtic) 8 gól – 10 meccs