2024. április 26., péntek

Akcióban az ellenőrök

A munkaügyi felügyelőség illetékesei összesen 128 munkaszerződés nélküli alkalmazottat azonosítottak a legutóbbi fővárosi építkezőhelyeken tartott szúrópróba-szerű ellenőrzések során, több kőműves azonban megszökött a helyszínről, amikor az ellenőrök csapata megjelent – olvasható a Köztársasági Munkaügyi Felügyelőség közleményében.

Az október 3-ától 5-éig tartott ellenőrzés ideje alatt a felügyelőség összesen 192 munkaadót vizsgált át, 759 alkalmazottat „igazoltatott”, és közülük 128-ról derült ki, hogy a megfelelő papírok nélkül dolgozott. Egyes esetekben az ellenőröknek rendőri segítségre is szükségük volt, mivel arra is akadt példa, hogy a munkások tömegesen szökni kezdtek a helyszínről.

Az inspekció összesen 36 esetben kérvényezte az illetékes hatóságoktól, hogy indítsanak szabálysértési eljárást a vizsgált munkaadók ellen, 45 kérvényt pedig a munkatörvény előírásainak megszegése miatt adtak át a bíróságnak. Ez utóbbi esetében a cégek 50–100 ezer dináros pénzbírsággal számolhatnak.

A helyszínen szerzett tapasztalatok alapján a felügyelőség úgy döntött, hogy a közeljövőben is ilyen és ehhez hasonló szúrópróbákat tart.