2024. április 26., péntek

Hol alakíthatóak ki télikertek?

A Városrendezési Intézet által kidolgozott terv értelmében a télikertek az egyes vendéglátó-ipari objektumok előtt kizárólag az adott téren vagy utcán a gyalogjárda egy részén lehetnek kialakítva bizonyos szabályok tiszteletben tartásával.

A városban kialakítható 11 télikert közül egy a dr. Zoran Đinđić téren lehet (Fotó: Molnár Edvárd)

A városban kialakítható 11 télikert közül egy a dr. Zoran Đinđić téren lehet (Fotó: Molnár Edvárd)

Olyan módon kell kialakítani őket, hogy ne zavarják a járművek, kerékpárosok és gyalogosok forgalmát. A télikertekben a székeken és asztalokon kívül más kellékek nem helyezhetőek el, kivéve a fűtőtesteket, világítást és hangosítást biztosító készülékeket, amelyeket nem szabad szilárdan a kihelyezett padlóhoz-pódiumhoz rögzíteni. A kihelyezendő plató szétszerelhető kell hogy legyen, fémből vagy fából. A tetőszerkezet is egyszerűen leszerelhető kell hogy legyen.

A télikertek meghatározott időszakra helyezhetők ki, mégpedig a kommunális rendről szóló határozat értelmében november 15-e és következő év március 15-e között, az év fennmaradó részében nyári kertek alakíthatóak ki az adott területen.

A szabályzat értelmében a városközpontban összesen 11 télikert alakítható ki, mégpedig a következő helyeken.

Az úgynevezett kis korzón három ilyen helyszín van, a Köztársaság tér 3., 5. és 6. szám alatt lévő vendéglátó-ipari objektumok előtt,  amelyek maximális alapterülete 10 × 4,5 méter lehet.

A Jovan Nenad cár téren szintén három tervezett lokáció van, a Jovan Nenad cár tér 1. szám alatti objektum előtt egy 4,5 × 10 méteres télikert alakítható ki. A Szabadság tér 2. és a Jovan Nenad cár tér 2–4. szám előtt két különálló télikert lehet, összesen 6 × 6 méteres alapterületen.

A hetedik télikert a dr. Zoran Đinđić téren helyezhető el, a térnek a Branislav Nušić utca felé eső részén, ez a télikert is 10 × 4,5 méteres lehet.

A Corvin Mátyás utcában három télikertet irányoz elő a szabályzat, amelynek maximális szélessége 2,5 méter lehet, tehát a meglévő objektum előtt egy sor asztal helyezhető el, mivel a rendőr-, mentő-, tűzoltóautók és más sürgősségi beavatkozást igénylő gépjárművek részére és a gyalogosforgalom zavartalan biztosítása miatt 4 méter széles szabad területet kell biztosítani.

A Vasa Stajić utcában egy télikert alakítható ki, a 9. szám előtt, azon a területen, ahol a korábbi terv szerint nyári kert volt meghatározva. Itt is legfeljebb 2,5 méter széles lehet a télikert, vagyis egy sor asztal helyezhető el.

A Városi Tanács által elfogadott végzés és a kidolgozott elaborátum megjelent az önkormányzat Hivatalos Lapjában.