2024. április 26., péntek

Jótékonysági vásár a nagycsaládokért

A hajdújárásiak vándorbölcső programot indítanának útjára, a topolyaiak pedig csomagokat állítanának össze

A Magyar Mozgalom (MM) vásárral egybekötött, egész napos nagycsaládos jótékonysági rendezvényt tartott szombaton a szabadkai Népkör MMK udvarában. A Népkörrel, a hajdújárási és a topolyai nagycsaládos egyesületekkel közösen megszervezett vásár teljes bevételét az egyesületek tevékenységének segítésére fordítják.

(Fotó: Gergely József)

(Fotó: Gergely József)

Az érdeklődők a vásáron környékbeli termelők terményeit és kézművestermékeit vásárolhatták meg, a friss termések mellett kínáltak bort, mézet, és belga csokoládét is. A pultok mögött az MM aktivistái és a nagycsaládosok álltak.

Gajda Nóra, a hajdújárási Kolibri Nagycsaládosok Egyesületének elnöke beszámolt arról, hogy egy úgynevezett vándorbölcsőt szeretnének vásárolni. Ha emellett még lehetőségük lesz rá, akkor száraz élelmet is vesznek, és a leginkább rászoruló családok körében osztják szét.

– Valóra válhat egy régóta dédelgetett álmunk, és egy helybeli asztalossal készíttethetünk egy, vagy esetleg több vándorbölcsőt. Ezeknek a száma természetesen a befolyt összegtől függ. Azért szeretnénk több bölcsőt, mert egyesületünk összesen öt településen működik. Ha esetleg most nem juthatunk hozzá egynél többhöz, akkor a jövőben próbálunk ezért tenni valamit. A bölcső összekötő kapocs is a családok között, hiszen az a család, amely továbbadja – valamikor a baba három hónapos kora után –, személyesen juttatná el az új kis bérlőnek és családjának. A vándorbölcső programba nemcsak a nagycsaládokat szeretnénk bevonni, hanem másokat is, hiszen minden nagycsalád az első babával kezdődik, illetve kezdődött – fogalmazott lapunknak nyilatkozva Gajda Nóra.

A 3+ Nagycsaládosok Egyesülete a jótékonysági vásárt megelőzően felmérést végzett tagságának körében, hogy kiderüljön, mire lenne a leginkább szükségük a családoknak. Nyilvánvalóvá vált, hogy elsősorban babák számára igényelnek pelenkát, törlőkendőt és hasonlókat, valamint tanszercsomagot az iskolások számára – nyilatkozta lapunknak Sablauer Brindza Beatrix, az egyesület elnöke, aki arról is szót ejtett, hogy a rendezvény családias hangulatban zajlott, alkalom adódott beszélgetésekre, ismerkedésre. Mindemellett az sem mellékes, hogy a környékbeli termelők esélyt kaptak terményeik és termékeik bemutatására – jegyezte meg Sablauer Brindza Beatrix.

Mint Korhecz Tamás, az MM ideiglenes ügyvivő testületének tagja megjegyezte: „Közéletünkben inkább az a jellemző, hogy politikusaink közpénzeken népszerűsítik magukat a különböző rendezvényeken. Mi szeretnénk megmutatni, hogy nemcsak másképpen gondolkodunk, hanem másképpen is cselekszünk, ezért saját pénzünkkel olyan családoknak próbálunk segíteni, akik valóban fontos dolgot tesznek. Ez a fontos dolog a jövőnkről való gondoskodás.”

Az akcióhoz csatlakozó kézművesek teljes egészében lemondtak hasznukról, és egész bevételüket vagy jótékony célra fordították, vagy termékeiket előállítási áron kínálták.

– Azt szeretnénk bizonyítani, hogy van még ebben a közösségben életerő, a vállalkozókban pedig szolidaritás. Azt, hogy képesek vagyunk jót tenni. Nem mindenhez kellenek politikai pártok, a civil kurázsi is sok mindenre képes – fogalmazott Korhecz. 

Az elmondások szerint a vásáron befolyt pénzt a napokban összegzik, és pontos jelentést készítenek az összegekről.