2024. április 26., péntek

Éjjel-nappal a gyár előtt

Az Agroseme Panonija dolgozói várják a megoldást

Az egész éjszakát a gyár előtt töltötték az Agroseme Panonija elégedetlen dolgozói. Csupán azt szeretnék, hogy fizessék ki elmaradt béreiket, és élhessenek alapvető jogaikkal, vagyis a vállalat fizesse ki a járulékaikat is és rendezze státusukat.

A dolgozók négyhavi bérüket követelik (Fotó: Molnár Edvárd)

A dolgozók négyhavi bérüket követelik (Fotó: Molnár Edvárd)

A munkások csütörtökön kezdték meg csendes tiltakozásukat a vállalat előtt, ahol tulajdonképpen már hetek óta nem dolgoznak, kényszerszabadságukat töltik. Az Agroseme Panonija agóniája 2003-ban, a magánosításkor kezdődött. Annak ellenére, hogy tavasszal maga a kormányfő is járt a vállalatban és a magánosítást sikeresnek ítélte, semmi sincs rendben ebben a gyárban.

Csütörtökön lapunknak Ana Pavluković, a szakszervezet elnöke elmondta, az új, osztrák tulajdonos tulajdonképpen nem a vállalatot, csupán annak vagyonát vette meg árverésen, így az alkalmazottak iránt semmiféle kötelezettsége nincs. Az Agroseme igazgatója nem áll szóba velük, azt mondja, nem tud mit tenni.

Az egykoron sikeres vállalatnak ma néhány gépsoron kívül semmi vagyona sincs. Ha lenne munka, tulajdonképpen azt sem tudnák hol elvégezni, mert a silók és objektumok mind az osztrák vállalat kezében vannak.

A munkások saját nyomorukról nem kívántak beszélni. Belefáradtak az évek óta tartó harcba és bizonytalanságba. Többen közülük idősek, nyugdíj előtt állók, szinte mindegyikük komoly anyagi gondokkal küzd huzamosabb ideje.

Ana Pavluković lapunknak elmondta, tegnap elküldték levelüket Aleksandar Vučić kormányfőnek, abban bízva, minél előbb megoldódik a helyzetük, mert az emberek ereje és türelme is fogytán. Az Agroseme dolgozói a péntek éjszakát is a gyár előtt töltötték.