2024. április 26., péntek

Tizenöt éves fiút ítéltek életfogytiglanra

Életfogytig tartó börtönre ítéltek terrorcselekmény előkészítésének vádjával pénteken egy 15 éves fiút Angliában. Az észak-angliai Blackburnben lakó tizenéves a brit kriminalisztika történetében a legfiatalabb olyan elítélt, akire terrorvádak alapján róttak ki letöltendő börtönbüntetést.

A manchesteri koronabíróság végzése szerint a fiúnak – akinek nevét a kora miatt nem is hozták nyilvánosságra – legalább öt évet kell rács mögött töltenie, mielőtt szabadlábra helyezése szóba kerülhet.

A fiatalkorú terroristajelöltet április elején vették őrizetbe azzal a váddal, hogy terrortámadást szervezett az ausztráliai ANZAC-nap emlékrendezvényeinek részvevői ellen. Az akkor még csak 14 éves vádlott az ügyészség szerint egy fiatal ausztráliai férfit próbált rávenni az ANZAC-emlékrendezvény elleni terrortámadás elkövetésére. A vád szerint a fiú emellett ausztrál katonák lefejezésére is megpróbálta felbujtani 18 éves (azóta szintén őrizetbe vett) ausztráliai kapcsolatát, akivel összesen több mint háromezer sms-t váltott.

Letartóztatása előtt a brit terrorelhárító hatóságok nyomozói házkutatást tartottak a tinédzser blackburni lakásában, és így találtak rá a terrorcselekmény előkészítésére utaló kommunikációra. A fiú az után került a rendőrség látókörébe, hogy iskolájában a tanárait is lefejezéssel fenyegette meg.

A bíróság elé beterjesztett bizonyítékok szerint a fiatal elítélt az Iszlám Állam terrorszervezet online fórumokon terjesztett propagandájának hatására kezdett hozzá az általa kitervelt terrorcselekmény szervezéséhez. A vád szerint a két fiatalt az IÁ egyik „toborzótisztje” ismertette össze és biztatta a terrorakció megszervezésére.