2024. április 26., péntek
KICK-BOX

A bajnok csak egy napig bajnok

Minden bajnok egy napig bajnok, vallja a zentai Budo Klub versenyzője, Kéri Valentina, aki nemrég aranyérmet szerzett a spanyolországi San Sebastianban megrendezett ifjúsági kick-box Európa-bajnokságon.

Halász Mihály tanítványa ezzel folytatta idei remek sorozatát, hiszen az ifjúsági és a felnőtt versenyeket is figyelembe véve mindössze egy vereséget szenvedett a döntőben, a többi torna, amelyen elindult, az ő győzelmével ért véget. A zentai Budo Klub kiválósága, Kéri Valentina annak ellenére, hogy nagyon sokat jelent neki a néhány héttel ezelőtt megszerzett Európa-bajnoki cím, továbbra is két lábbal jár a földön, sőt, máris előretekint, és a következő kihívás lebeg a szeme előtt.

– Igazából még fel sem fogtam, hogy Európa-bajnok lettem. Az aranyérem megszerzése után másnap már a folytatáson kezdtem gondolkodni, hiszen – ahogyan az edzőm szokta mondani – minden bajnok egy napig bajnok, utána tovább kell folytatnia az edzéseket. Ilyen szempontból tehát ugyanúgy érzem magam, mint korábban bármelyik versenyem után, mert bár az Európa-bajnoki cím megszerzése igen nagy dicsőség, azzal semmi sem változott az életemben, ugyanúgy folytatom az edzéseket, és ugyanúgy várom az előttem álló kihívásokat – mondta Kéri, aki elmondta, az Európa-bajnokságot hosszú felkészülési folyamat előzte meg, hiszen nagyon sokat edzett, itthon, az edzőjével és a Kopaonikon is, a válogatottal.

– Az Európa-bajnokságon végig nagyon izgultam, egyrészt amiatt, hogy kikkel kell majd megmérkőznöm, másrészt amiatt, hogy elég erős leszek-e ahhoz, hogy felülmúljam őket. Az elődöntőbeli mérkőzésemet viszonylag könnyen sikerült megnyernem, a döntő azonban már jóval nehezebb volt, hiszen a bosnyák lánynak van egy specialitása, az ún. parasztlengő, amit nagyon jól alkalmaz, és ami rendkívül veszélyes, hiszen ha nem lett volna folyamatosan fent a kezem, és tiszta találatot érhetett volna el, akkor akár KO-val is végződhetett volna a meccs. Szerencsére nem így történt, hiszen az edzőmmel még a mérkőzés kezdete előtt mindent megbeszéltünk, és mindvégig sikerült is tartanom magam a megbeszéltekhez. Az első menet szoros volt, ennek ellenére már abban néhány pontos előnyre tettem szert, a második menet egyértelműen az enyém volt, a harmadik menetre pedig már mindketten elfáradtunk egy kicsit, de a végét én bírtam jobban, így a mérkőzés az én győzelmemmel ért véget – emlékezett vissza Valentina, aki a következő idényt már a felnőttek mezőnyében kezdi meg, ugyanis idén betöltötte a tizennyolcadik életévét. – A felnőttmezőny nagy kihívást jelent majd számomra, hiszen nagyon erős versenyzők vannak, akik ráadásul jóval tapasztaltabbak is nálam, ezért egyelőre nem fogalmaztam meg, hogy mi az a cél, amit mindenképpen el szeretnék érni. Az elmúlt hetek során inkább a tanulmányaimra próbáltam koncentrálni, aminek következtében az edzések némiképp háttérbe szorultak, de most már fokozatosan próbálok visszatérni, és újra teljes erőbevetéssel dolgozni a siker érdekében.

Edzője szerint Valentina legnagyobb erősségei közé tartozik az ereje és a technikája mellett a munkamorálja is, ami azért rendkívül fontos, mert anélkül aligha lehet bajnok valakiből.

– Ha ideérek az edzésre, ahova mindig fél órával előbb érkezem, és ő már itt vár az ajtóban, akkor tudom, hogy valóban komolyan gondolja a dolgot. Tina másik jó tulajdonsága az, hogy igen erős. Ehhez nyilvánvalóan nagyon sokat hozzátett az is, hogy egész életében sportolt, most is kézilabdázik, tagja a helyi kézilabdaklub csapatának, ahol valószínűleg szintén hasonló hozzáállásra nevelték, úgyhogy nekem tulajdonképpen csak csiszolnom kellett, meg természetesen megtanítani kick-boxolni és bokszolni – hangsúlyozta Halász Mihály, Valentina edzője. – Nincs jelentéktelen verseny, hiszen ha egy versenyző nem nyeri meg mondjuk a vajdasági bajnokságokat, akkor nem számolnak vele az országos bajnokságon, ha nem nyeri meg az országos bajnokságot, akkor nem kerül be a válogatott keretbe, ha nem kerül be a válogatott keretbe, nem jut ki a világversenyekre. Tehát nem elég „csak” keményen edzeni, hanem helyesen kell menedzselni is ezeket a folyamatokat, ami nyilvánvalóan nem a versenyző feladata, hanem az edzőé, illetve a menedzseré, ha van ilyen. A mi esetünkben értelemszerűen nincs, mivel a mi klubunk amatőr klub, így rám hárulnak ezek a feladatok. Az Európa-bajnoki cím óriási jelentőségű a klub számára, függetlenül attól, hogy korábban már több ízben sikerült Európa- és világbajnoki címet is szereznünk. Ez az első aranyérmünk junior-világversenyről, ugyanis Tina tavaly ezüstérmet szerzett az ifjúsági vb-n, hozzátenném, hogy az idei világkupán a tavalyi világbajnokság győztesét nagyon nagy magabiztossággal és óriási fölénnyel verte meg, aminek köszönhetően a világkupát is megnyerte. A vajdasági és az országos bajnokságokon a juniorok között minden egyes meccsét megnyerte, a felnőttek mezőnyében pedig egyetlenegy kivételével szintén minden mérkőzésén diadalmaskodott – fogalmazott Halász Mihály, aki a folytatást illetően is bizakodó. – A nemsokára kezdődő belgrádi világbajnokságon ugyan nem veszünk részt, nem azért, mert Tina nem formálhatott volna jogot a felnőttválogatottbeli tagságra, hanem azért, mert az idén kezdte meg az egyetemi tanulmányait, és úgy láttuk, hogy a tanulmányok megkezdését és a világbajnokságra való felkészülést nem lehet együtt százszázalékosan megvalósítani. Ennek ellenére azt szeretnénk, ha a felnőttmezőnyben is mielőbb a csúcsra tudna jutni, éppen ezért a jövő évi Európa-bajnokságra már úgy fogunk elutazni, hogy aranyéremmel térjünk haza – tette hozzá Halász.