2024. május 5., vasárnap
LABDARÚGÁS – EURÓPAI KUPAPOROND

Itt az ideje az első németországi győzelemnek

A belgrádi Partizan labdarúgócsapata remekül kezdte az Európa-liga csoportkörét, hiszen az L csoport első fordulójában 3:2-re legyőzte a holland AZ Alkmaart, hat év után nyert meccset valamelyik európai kupasorozat ezen szakaszában. Ezúttal idegenben, az Augsburg otthonában lép pályára a fekete-fehér együttes, és a középpályás Andrija Živković szerint egy másik negatív szériát igyekszik átadni a múltnak, klubja ugyanis a korábbi hét németországi meccsét egytől egyig elvesztette: „Megszakítottuk a hatéves rossz szériát az európai kupasorozatok csoportkörében az AZ ellen, úgyhogy minden lehetséges Augsburgban is. Kétszer kikaptak egymás után, ami szintén motivál bennünket, hogy a győzelemre hajtsunk. Hogy elfogadnám-e a remit? Attól függ, a többiek mit játszanak a csoportban, de mi csak magunkra figyelünk. Természetesen a győzelem felelne meg nekünk leginkább.”

Ingott ugyan alatta a kispad, de Zoran Milinković továbbra is a Partizan edzője, az AZ Alkmaar és a Voždovac elleni sikerek megerősítették pozícióját, ráadásul két fontos játékosa is felépült, az augsburgi találkozón Saša Ilićre és Darko Brašanacra is számíthat. A találkozót 19 órakor játsszák a WWK Arénában, az RTS2 is közvetíti.

Mladenović nem kegyelmezett a Romának

Érdekes összecsapásokat és néhány igencsak meglepő végeredményt hozott a Bajnokok Ligája-csoportkör 2. fordulójának keddi játéknapja: a fehérorosz BATE Boriszov az egykori szerb U21-es válogatott Filip Mladenović két bombagóljának is köszönhetően 3:2-re legyőzte a Romát, az Olimpiakosz idegenben fektette két vállra az Arsenalt ugyanilyen arányban, a Porto pedig a Chelsea ellen diadalmaskodott 2:1-re. A Leverkusen is közel állt a meglepetéshez a Lionel Messi nélkül felálló Barcelona otthonában, de a katalánok az utolsó tíz percben fordítottak.

Az E csoportban így a Barca áll az élen az egyaránt hárompontos BATE, Leverkusen duó előtt, de ilyen játékkal akár a következő fordulóban, Boriszovban is problémái adódhatnak. Habár sokkal valószínűbb, hogy a rómaiak elbízták magukat, és azért szaladtak bele ebbe a kellemetlen pofonba, a katalánok várhatóan nem esnek ugyanebbe a hibába három hét múlva.

Az F csoportban a Dinamo Zagreb az ígéretek ellenére nem tudott ellenállni a Bayern München gépezetének, 5:0-s vereséget szenvedett. A bajoroknál a múlt hét közben elért mesterötös, majd a hétvégi dupla után ezúttal mesterhármast szerzett Robert Lewandowski. A horvát együttes így sem elégedetlenkedhet, hiszen az első fordulóban legyőzte az Arsenalt, és továbbra is megelőzi a tabellán, hiszen az Ágyúsok otthon is vereséget szenvedtek.

A G csoportban José Mourinho egykori és jelenlegi csapatának párharcát előbbi, a Porto nyerte, a Chelsea csak időszakokra tudott felpörögni, de az edző szerint nem kell ettől kétségbe esni, a portugál bajnoktól nem szégyen kikapni. A Dinamo Kijev hozta a kötelezőt a Maccabi elleni sikerrel.

A H csoport az egyik legkiegyensúlyozottabb, így sorsdöntő lehet a Valencia Lyonban elért 1:0-s sikere, ahogy a Zenitnek a Gent elleni 2:1-es győzelme is.

Bajnokok Ligája, 2. forduló, E csoport: Barcelona–Bayer (L) 2:1 (Sergi Roberto 80., Suárez 82., ill. Papadopulosz 22.), BATE Boriszov–Roma 3:2 (Sztasevics 8., Mladenović 12., 30., ill. Gervinho 66., Toroszidisz 82.). A sorrend: 1. Barcelona 4, 2. Bayer (L) 3 (5:3), 3. BATE Boriszov 3 (4:6), 4. Roma 1 pont.

F csoport: Arsenal–Olimpiakosz 2:3 (Walcott 35., Sánchez 65., ill. Pardo 33., Ospina 40. – öngól, Finnbogason 66.), Bayern München–Dinamo Zagreb 5:0 (Costa 13., Lewandowski 21., 28., 55., Götze 25.). A sorrend: 1. Bayern München 6, 2. Olimpiakosz 3 (3:5), 3. Dinamo Zagreb 3 (2:6), 4. Arsenal 0 pont.

G csoport: Maccabi Tel-Aviv–Dinamo Kijev 0:2 (Jarmolenko 4., Moraes 50.), Porto–Chelsea 2:1 (André André 39., Maicon 52., ill. Willian 45+2.). A sorrend: 1. Dinamo Kijev 4 (4:2), 2. Porto 4 (4:3), 3. Chelsea 3, 4. Maccabi Tel-Aviv 0 pont.

H csoport: Lyon–Valencia 0:1 (Feguli 42.), Zenit–Gent 2:1 (Dzjuba 35., Satov 67., ill. Matton 56.). A sorrend: 1. Zenit 6, 2. Valencia 3, 3. Gent 1 (2:3), 4. Lyon 1 (1:2) pont.