2024. április 26., péntek

Több mint háromezer orvosnő vonul nyugdíjba októbertől

Miután októbert 12-én hatályba lép a közszféra foglalkoztatottjai maximális létszámának meghatározásáról szóló törvény, összesen 3467 orvosnőnek kell majd nyugdíjba vonulnia, jelentette be tegnap Olga Popović Mladenović, a Belgrádi Orvosi Kamara elnöke. Mint megjegyezte, azért kell majd nyugdíjba vonulniuk, mert be fogják tölteni a 60 év 6 hónapos nyugdíjkorhatárt.

– Közülük mindössze háromszázötvenen általános orvosok. Őket az egészségházakban gond nélkül felváltják majd a munkaközvetítőn várakozó fiatal általános orvosok, de nem tudni, kik fogják felváltani a szakorvosokat, kiváltképp azokat, akikből egyébként is hiány van – vetette fel a kérdést az orvosi kamara elnöke.

Az előállt helyzet miatt a kamarában az orvosnők napirendre tűzik a diszkrimináció kérdését, férfi kollégáik ugyanis 65 éves korukig dolgozhatnak. A Politika napilap tudomása szerint csupán azokkal az orvosokkal tesznek majd kivételt a nyugdíjaztatást illetőleg, akiknek a távozásával veszélybe kerülne az adott egészségügyi intézmény működése, a többi orvos munkaszerződését azonban nem hosszabbítják majd meg. Az egészségügyi minisztérium magyarázata szerint azért döntöttek a nyugdíjaztatás mellett, mert több mint 2500 orvos munkanélküli. A minisztérium nyilatkozta szerint többek között nyugdíjba vonul a belgrádi mentőszolgálat népszerű sajtószóvivője, Nada Macura, de a belgrádi Orvostudományi Kar néhány ismert professzora is. Arról azonban nem tudtak beszámolni, hogy hány nyugdíjas orvos dolgozik továbbra is az egészségügyben, annak ellenére, hogy már régen teljesítette a nyugdíjaztatás feltételeit. A minisztérium arról sem tudott tájékoztatást adni, hogy hány egészségügyi dolgozót érint majd a nyugdíjaztatással kapcsolatos új rendelet, valamint arról sincs adatuk, hogy hány orvossal kell majd kivételt tenniük.