2024. április 26., péntek

Ismét leállhat a Népszínház felújítása?

Maglai Jenő: A színház építése ismét a szabadkai politikai játszmák áldozata lehet

Amennyiben a Népszínház felújítási munkálatainak ötödik fázisa decemberig nem kezdődik meg, a város köteles lesz visszautalni azt a 200 millió dinárt, amelyet a Köztársaság és a Tartományi kormány biztosított erre a célra.

Fotó: Molnár Edvárd

Fotó: Molnár Edvárd

Miután a Népszínházon zajló munkálatok évekre leálltak, az elmúlt egy évben újra megjelentek a munkagépek az építkezésen és az épület régi részének homlokzatát, az oszlopokat sikerült teljes egészében felújítani. Annak ellenére azonban, hogy a pénz rendelkezésre áll, a munkálatok egyelőre nem folytatódnak.

A közbeszerzést augusztus elején írta ki a szabadkai önkormányzat. A felhívásra beérkezett ajánlattevők közül azonban információink szerint az újbelgrádi Beomaks nevű vállalat óvást nyújtott be.

Maglai Jenő, Szabadka polgármestere az eset kapcsán állítja, hogy mindezek a történések egy politikai játék részei, amelynek a következményei súlyosak lehetnek.

– Jelenleg az óvás a másodfokú bizottság előtt van, csak az ott meghozott döntést követően tudunk továbblépni a folyamatban. Úgy gondolom, hogy nem egy klasszikus, elégedetlen ajánlattevő esetéről beszélünk, hanem komoly obstrukcióval állunk szemben. A politika ismét túlságosan belefolyt ebbe a projektumba, és a színház építése ismét a szabadkai politikai játszmák áldozata lehet. Az idő majd megmutatja, ki áll mindez mögött – mondta Maglai.

Az önkormányzat honlapján megtalálható a közbeszerzés teljes dokumentációja, amelyet a város írt ki. A munkálatok ötödik fázisa az épület új részének befedését, a Korzó és a Zöld szökőkút felőli homlokzatok befejezését irányozza elő. A pénzt a tartomány és a köztársaság közösen biztosította, amennyiben azonban a munkálatok nem kezdődnek meg decemberig, a város vissza kell, hogy utalja az összeget.

A Városi Tanács több tagja is megerősítette a Blic újságírójának, hogy a polgármester az ülésen elmondta, valaki akadályozza a további munkálatokat, és amint többet tud az ügy hátteréről, azt a nyilvánossággal is kész megosztani.