2024. április 26., péntek

Vajdaság hatalmas organikus üzem lehetne

A biotermeléssel foglalkozó startup cégek számára szerveztek szemináriumot Újvidéken

Az újonnan alapított, nagy növekedési potenciállal rendelkező innovatív kis- és középvállalkozások (startup cégek) munkatársainak kéthetes képzése kezdődött meg tegnap a tartományi kormány épületében. A képzést a Tartományi Gazdasági, Foglalkoztatási és a Nemek Egyenjogúságával Foglalkozó Titkárság támogatásával a Vajdasági Zöld Hálózat környezetvédelmi civil szervezet és a Német Nemzetközi Együttműködési Szervezet (GIZ) szervezte meg.

A kéthetes szeminárium megnyitóján Miroslav Vasin, az említett titkárság vezetője rámutatott arra, hogy Vajdaság egy nagy, organikus termékeket előállító üzem, amelyben minden fiatal vállalkozó számára van hely. Ezek a fiatalok megfelelő tudással és szakértelemmel felvértezve jelentős hiányt fognak betölteni a szerbiai piacon.
A kéthetes képzés célközönsége nem a nagybani termelők, hanem a megújuló piaci érdeklődéssel övezett, vegyszermentesen termelő gazdák. A marketingfogásokat, a vállalkozói stratégiákat, a konkurencia megismerésének technikáit és a sikeres üzletelési módszereket bemutató szeminárium nagyban hozzájárul a szerbiai és a külföldi piacokon való versenyképesség növeléséhez.

– A tartományi kormány már hosszú évek óta támogatja az arra irányuló kezdeményezésket, hogy Vajdaságot egy hatalmas organikus üzemmé alakítsa, hiszen olyan minőségi termékeket állíthatnának elő, amelyek iránt komoly érdeklődés nyilvánul meg a piacokon. Elsősorban a kis parcellákkal rendelkező termelők érdekeltek, akik szaktudásukkal és a megfelelő marketinggel jelentős vevőkörre tehetnek szert. Az organikus élelmiszer előállítása egész Szerbia számára kiváló exportlehetőség – emelte ki a tartományi titkár.
Olivera Radovanović, a Vajdasági Zöld Hálózat igazgatójának vezetésével a civil szervezet szakemberei a következő két héten a szeminárium résztvevőinek többek között bemutatják az organikus termelésre vonatkozó törvényeket.