2024. április 26., péntek

Újjáépítették a Golubinci–Ruma vasútvonalat

A közeljövőben még három szakaszt újítanak fel orosz tőkéből
Zorana Mihajlović építésügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter az orosz tisztségviselőkkel ült vonatra a felújított szakaszon (Beta)

Zorana Mihajlović építésügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter az orosz tisztségviselőkkel ült vonatra a felújított szakaszon (Beta)

Tegnap újra megindult a forgalom a Golubinci–Ruma vasútvonal jobb vágányán, miután a 19,7 kilométeres szakaszon befejeződtek az orosz pénzből finanszírozott munkálatok. Az óránkénti 30 kilométeres sebesség helyett ezentúl 120 kilométeres sebességgel közlekedhetnek a vonatok a páneurópai 10-es vasúti folyosó szóban forgó szakaszán – áll az Oroszországi Vasutaknak a szerbiai hírügynökéségekhez eljuttatott közleményében.

A munkálatokat februárban kezdte az orosz állami vasútvállalat munkáscsapata, amely teljesen felújította a vágányt. Kicserélt 7 vasúti váltószerkezetet, felújított öt közúti átkelőt, valamint a vágány mellett kiépített 18,8 kilométer hosszú vízelvezető csatornát és új vasúti megállót Kraljevci településen.

A Oroszországi Vasutak a baloldali vágány felújítását is magára vállalta, mint ígéri, a munkálatok ezen az oldalon is ugyanannyira részletesek lesznek.

Egyébként nem csak ez az egyetlen újdonság a szerbiai vasúti hálózat háza táján. Tegnap ugyanis szerződést kötött Goran Maksić, a Szerbiai Vasutak infrastrukturális holdingrészlegének igazgatója és Szergej Pavlov, az Oroszországi Vasutak vezérigazgatója a Tízes Vasúti Folyosó három további szakaszának felújításáról. A beruházás összértéke 26,4 millió dollár.

Zorana Mihajlović építésügyi miniszter az újságíróknak adott nyilatkozatában kifejtette, hogy a szóban forgó beruházás annak a nagyobb szabású projektumnak a része, amely a következő három évben összesen 500 kilométernyi vasút felújítását irányozza elő Szerbiában. Megjegyezte, hogy mintegy 1,5 milliárd eurós projektumról van szó.

Fotó: Beta

Fotó: Beta

Oleg Belozjorov, az orosz vasútvállalat újonnan kinevezett igazgatója szerint az orosz cég számára fontos a szerbiai projektum. Hasonlóan nyilatkozott Alekszandar Csepurin, Oroszország belgrádi nagykövete is, aki kifejtette, hogy a vasúti hálózat fejlesztése a gazdaságélénkítés egyik meghatározó kulcsa.

– Úgy vélem, hogy Aleksandar Vučić szerb kormányfő moszkvai látogatása tovább fogja mélyíteni a két ország gazdasági kapcsolatait – magyarázta Csepurin.

A tervezett munkálatokat a következő év folyamán kezdik meg a Vranjska Banja–Ristovac

Bujanovac–Bukarevac, Vinarci–Đorđevo szakaszokon. A vajdasági szakaszhoz hasonlóan itt is teljeskörű korszerűsítésről van szó.
Az orosz kölcsönök révén eddig összesen hat vasúti szakaszt újítottak fel Szerbiában a 10-es vasúti folyosón, amelynek teljes hossza 112 kilométer. A projektum eddig 75 millió dollárba került.