2024. április 26., péntek
Szíriai válság

Damaszkusz bárkivel hajlandó együttműködni a terrorizmus elleni küzdelemben

Szíria a terrorizmus elleni küzdelemben kész bármelyik országgal együttműködni – jelentette ki tegnap Valíd Moallem külügyminiszter, hangoztatva: „Készek vagyunk a tevékenységünket koordinálni bármelyik állammal, amely őszintén harcba akar szállni a terrorizmussal. Szándékuk őszinteségének bizonyítására szükséges, hogy ne nyújtsanak pénzügyi és katonai támogatást a terroristáknak”.

Hozzátette ugyanakkor, hogy a nemzetközi közösség tevékenysége eddig nem terjedt tovább üres nyilatkozatoknál. Szerinte eddig egyik szomszédos ország sem teljesítette az ENSZ Biztonsági Tanácsának a terrorizmus elleni küzdelem ellen hozott határozatát. Szerinte a terrorizmus feletti győzelemben érdekelt felek közötti egyeztetés hiánya oda vezetett, hogy csekély hatásuk volt az Egyesült Államoknak az IÁ állásai ellen indított légicsapásainak, s úgy vélte, az amerikai lépéseknek akkor mutatkozik meg a hatásuk, ha majd egyeztetik azokat a szíriai hadsereggel, az egyetlen erővel, amely képes a terroristákkal a szárazföldön harcolni.

A damaszkuszi diplomácia vezetője végezetül elmondta, hogy Szíria tisztességes stratégiai partnerének tekinti Oroszországot. Moszkva a nemzetközi jog keretei között tevékenykedik, tiszteletben tartja az országa szuverenitását, és egyezteti a lépéseit Damaszkusszal.