2024. április 26., péntek
39. KOSÁRLABDA-EB

Se érem, se olimpia

Szerbia az elődöntőben Litvániától, a bronzmeccsen Franciaországtól kapott ki – Spanyolország harmadszor Európa-bajnok

Szerbia válogatottja, a zsinórban aratott hét győzelem után, a hajrában bukott el a franciaországi kosárlabda-Eb-n. A tavalyi vb ezüstérmese az elődöntőben szoros meccsen Litvánia ellen veszített 67:64 (22:17, 13:17, 13:9, 19:21) arányban, tegnap pedig a bronzmeccsen Franciaországtól kapott ki 81:68 (16:16, 21:16, 21:12, 23:24) arányban, így érem nélkül maradt, és nem valósult meg a nagy álom sem, hogy már e tornán megszerezze a jövő évi riói olimpia vízumát.

Az Eb legjobbja, Pau Gasol itt a földön csücsült, de a végén a fellegekben járt (fotó: Beta/AP)

Az Eb legjobbja, Pau Gasol itt a földön csücsült, de a végén a fellegekben járt (fotó: Beta/AP)

A spanyol válogatott a legutóbbi négy Eb-n harmadszor lett Európa-bajnok. A katalán Pau Gasol, az Eb legjobbja vezette gárda a döntőben 80:63 (19:8, 22:25, 19:10, 20:20) arányban nyert Litvánia ellen, amely második egymást követő Eb-jén ezüstérmes lett.

A spanyolok a döntőben már az első negyedben két számjegyű előnyt szereztek, amit rutinosan meg is tudtak őrizni, győzelmük egyetlen pillanatban sem volt kérdéses. A spanyol csapat, noha tartalékosan lépett fel az Eb-n, lemásolta a 2009-es lengyelországi kontinensviadalt, amikor a csoportküzdelmek 1. fordulójában, ugyanúgy, mint most Berlinben, kikapott Szerbiától, a végén azonban mégis a legjobb lett. A tegnapi döntőben Gasol 25 ponttal és 12 lepattanóval emelkedett ki, Rudy Fernández 11, Sergio Llull pedig 12 ponttal és 6 lepattanóval segített. A litvánoknál Kalnietis és Seibutis 13 pontot jegyzett.

Az elődöntőben a szerb válogatott tudatosan sétált be a csapdába. A kapitány és a játékosok is jól tudták, hogy Litvánia lassú és kemény játékot szorgalmaz, de még a meccs előtti nyilatkozatokban jelezték, hogy felveszik velük a nyílt sisakos küzdelmet. Mint kiderült, a beharangozó nem csak figyelmet elterelő hadművelet volt, valóban ezt tették, és ilyen körülmények között az a csapat nyert, amely a megadott taktikában otthonosabb volt. A kezdeti hátrányt a félidőig ugyan sikerült minimálisra csökkenteni, majd a harmadik negyed közepén, egy ötperces pont nélküli időszak ellenére, még a vezetést is sikerült átvenni, de a litvánok, noha csak két triplájuk talált célba, és 20 labdát veszítettek el, újból és újból elhúztak. A gyönge szerb dobás után mégis sikerült 65:64-re feljönni, de az utolsó támadásban Nemanja Bjelica meggondolatlanul tört be, személyit próbált kieszközölni, de terve meghiúsult. A meccs hőse, annak ellenére, hogy nyolc labdát adott el, Kalnietis volt, aki harciasságával tartotta csapatában a lelket, valamint 12 pontot, 5 lepattanót és 9 gólpasszt termelt, míg Kuzminskas a 13 ponttal és 9 lepattanóval pályafutása legjobbját nyújtotta a válogatott színeiben. Szerb részről Teodosić 16 pontot jegyzett.

A tegnapi bronzmeccsen az a két csapat mérkőzött, amelyek veretlenül jutottak az elődöntőbe, ott pedig váratlan vereséget szenvedtek. Mint kiderült, a vendéglátók épültek fel jobban a sokkból, és bár nem védték meg a címet, megszerezték a vigaszbronzot, ami negyedik Eb-érmük az utóbbi 10 esztendőben. Szerbia 28:27-nél vezetett utoljára, azután a franciák 10:0-s sorozattal húztak el. A remény 44:39-nél csillant fel, erre válasz nélküli kilenc francia pont következett, ami el is döntötte a mérkőzés sorsát. A legjobb De Colo volt 20 ponttal, Gobert ehhez 15 pontot és 14 lepattanót adott, a korábbi meccseken pedig nem jeleskedő Fournier 15 ponttal zárt. A legeredményesebb szerbiai Bogdanović volt 14 ponttal.

A riói olimpiára eddig Spanyolország, Litvánia, az USA, Venezuela, Argentína, Ausztrália, Nigéria és a vendéglátó Brazília váltották ki a belépőt, hozzájuk társul még Ázsia bajnoka és a jövő július 5-e és 11-e között megrendezésre kerülő három selejtezőcsoport bajnoka. A selejtezőben részvételi jogot nyert csapatok Franciaország, Szerbia, Olaszország, Görögország, Csehország, Kanada, Mexikó, Puerto Rico, Új-Zéland, Angola és Tunézia. Hozzájuk csatlakozik három válogatott Ázsiából, a selejtezők házigazdái, ha nem a fentiek közül kerülnek ki, a 18-as létszámot pedig szabadkártyákkal a FIBA tölti fel.

Eredmények, a 7. helyért: Csehország–Lettország 97:70, elődöntő: Litvánia–Szerbia 67:64, a 3. helyért: Franciaország–Szerbia 81:68, döntő: Spanyolország–Litvánia 80:63. cs.