2024. április 26., péntek

Gyümölcsöző év áll a borászok mögött

Környékünk gazdagságát csodálhatták meg a palicsi Szüreti napok vendégei

A hétvégén tartották meg Palicson a huszonhatodik Szüreti napok rendezvénysorozatot, amely a szőlőszüret, a termés, az egész éves munka és a bőség ünnepe. A Vigadó környéke és a tóparti sétány helyi termelők és kézművesek portékáival telt meg és természetesen a finom borok sem hiányozhattak, hiszen ezek nélkül nem lehet szüreti napot tartani. A vendégek, akiket szombaton a napsütéses idő nagy tömegben csalogatott a palicsi vigadalomra, mézet, kecskesajtot és kecsketejből készített kozmetikumokat, dísznövényeket, organikus termékeket is vásárolhattak, egy kisállat-kiállítást is megtekinthettek, valamint tamburazenét hallgathattak.

A kétnapos rendezvénysorozat keretében a szabadkai Rotary Klub szombaton megtartotta immár hagyományosnak számító jótékonysági akcióját. Az eladott ételből és italból befolyó bevételt jótékony célokra fordítják. Idén négy helyi diák iskoláztatását kívánják támogatni.

Az ünnepélyes megnyitón Dragutin Miljković, az Arena Zabatkiensis Borlovagrend nagymestere kihirdette az év borászát. Ezt a címet annak adományozzák, aki a legnagyobb szolgálatot tette adott évben a szőlőtermesztés és a borászat fejlesztése terén a Szabadkai homokpusztán. Az elismeréssel idén a palicsi Milorad Kovačevićet illették, akinek a legnagyobb kövidinka-ültetvénye van Szabadka környékén. Köszönőbeszédében Kovačević egyebek mellett megerősítette, amit korábban már több szakértő és termelő is megállapított: a meleg, napsütésben gazdag nyárnak köszönhetően az idei szőlőtermés, majd az abból készített bor különösen minőségesnek ígérkezik.

Az ünnepségen összegyűlt tömeg az idei szüret királynőjét, Sanja Kovačevićet és udvarhölgyét, Jovana Rakićevićet is megcsodálhatta.

A rendezvényt hivatalosan Maglai Jenő, Szabadka polgármestere nyitotta meg. Alkalmi beszédében örömének adott hangot, hogy a tavalyi nehéz év után az idei kedvezett a szőlőnek és a bornak, illetve a termelőknek. A polgármester örvendetesnek tartja, hogy az emberek érdeklődnek a bortermesztés iránt és egyre nagyobb területen termelnek szőlőt.

– A gyümölcs- és szőlőtermesztés a szabadkai vidékhez tartozik, és hiszem, hogy ennek az ágazatnak nagy jövője van. Borászainkat nemcsak a környéken vagy az országban ismerik, hanem ennél távolabbi földön is – hangsúlyozta Maglai.

Dobó Márta, a palicsi helyi közösség elnöke szintén a palicsi és környékbeli szőlőtermesztés, illetve borkészítés hagyományát méltatta. A jövő szempontjából ígéretesnek tartja, hogy napjainkban ismét egyre több család foglalkozik borkészítéssel és mind minőségesebb terméket kínálnak fel.

– A szőlő és a szüret szinte mindig vidékünk jelképe volt. Az 1890-es években 7 ezer holdon termesztettek szőlőt a környéken, a homokpusztán, amelyről korábban azt gondolták, hogy nem alkalmas erre. A hagyománynak sajnos véget vetett az első világháború, ugyanakkor napjainkban mind többen térnek vissza a gyökerekhez – fogalmazott Dobó.

A hagyományokhoz híven az Arena Zabatkiensis Borlovagrend a Szüreti napokon választott soraiba új vitézt. A próbák kiállása után Željko Zorićot avatták borlovaggá.