2024. április 26., péntek

Még mindig titkos a vasművek adásvételi szerződése

A közhasznú információk biztosának felkérésére eljárást indított a köztársasági ombudsman

Ellenőrzési eljárást indított Saša Janković köztársasági ombudsman a gazdasági tárca és az országos adminisztratív felügyelősége ellen, mivel egyik fél sem adta ki eddig a Smederevói Acélművek eladásáról szóló szerződést, és az azóta folytatott ügyviteléről készített jelentést. Janković emellett magyarázatot is kér az érintettektől – adta hírül a Beta ügynökség.

Saša Janković (Fotó: Beta)

Saša Janković (Fotó: Beta)

Arról a szerződésről van szó, amelyet március végén kötött meg a szerb kormány a holland HPK Management és HPK Engeneering cégekkel, hogy átvegyék az irányítást az acélgyár felett. A megegyezés értelmében a hollandoknak kell rendet tenniük az állami vállalat ügyvitele és termelése körül, mivel a gyár az elmúlt években veszteségeket halmozott fel. A kormány azután döntött a holland cég mellett, miután meghiúsult az amerikai Esmark acélipari nagyvállalattal tervezett privatizációs kísérlet.

Az ombudsman Rodoljub Šabićnak, a közhasznú információk biztosának felkérésére indított eljárást az említett állami szervek ellen, miután a Transzparens Szerbia civil szervezet számára sem engedélyezték, hogy betekintsen a szerződésekbe.

Annak ellenére, hogy a közhasznú információk biztosának döntései és határozatai kötelező érvénnyel bírnak és végrehajtásra szorulnak, a minisztérium mégsem tett eleget a szervezet kérésének. Még azután sem cselekedett a döntésekkel összhangban, miután a közhasznú információk biztosa két ízben is, összesen 200 ezer dinár pénzbírságot rótt ki a tárcára.

Mint az ombudsman weboldalán olvasható, Janković már továbbította az esetről készített dokumentumokat az igazságügyi minisztériumnak, az államigazgatási és önkormányzati miniszternek, valamint az adminisztratív ellenőrzőközpont igazgatójának is.
Az ombudsman elsősorban azt kéri a gazdasági tárcától, hogy tájékoztassa, miért nem tett eleget a szervezet kérésének, és hogy kifizette-e már a közhasznú információk biztosa által felírt büntetést. Ha ezt még nem tette meg, ennek okáról is be kell számolnia. (Beta)