2024. április 26., péntek
MA, PÉNTEKEN

Négy ország levéltárosai Szabadkán

A levéltárak közötti határokon átívelő együttműködés a témája a nyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő levéltári napoknak Szabadkán. Még a hetvenes években három város, Szabadka, Zombor és Eszék között volt együttműködés, azonban az a háború miatt megszakadt. Az ezredforduló után azonban Stevan Mačković, a Szabadkai Történelmi Levéltár igazgatója próbálta ezt a korábbi kapcsolatot újra felépíteni, valamint további levéltárakkal felvenni a kapcsolatot.

– A levéltári nap nem csupán azért fontos, mert találkoznak a kollégák, hanem azért, mert mindig van egy jelentős téma, amely feldolgozásra kerül. A kutatóknak és a levéltáraknak is lényeges, hogy próbáljanak olyan anyagokat találni, amelyek a szomszédos levéltárakban vannak. Elsősorban a magyarországi levéltárakra gondolok, de ugyanolyan jelentőséggel bír például a bécsi levéltár is. A digitalizáció azonban segít ezen a téren is. A konferencia a tapasztalatcsere és a kapcsolatépítés miatt is elengedhetetlen. A Szabadkai Történelmi Levéltárnak hivatalosan csak három levéltárral van aláírva együttműködési szerződése, de anélkül is számos külföldi levéltárral együttműködik, akik közül sokan jelen lesznek a konferencián – mondta el Stevan Mačković, a Szabadkai Történelmi Levéltár igazgatója.

A Nyolcadik Szabadkai Levéltári nap ma (pénteken) 10 órakor kezdődik a szabadkai városháza dísztermében, ahová minden érdeklődőt várnak. A következő előadások hangzanak el: Stevan Mačković, a Szabadkai Történelmi Levéltár igazgatója: az SZTL nemzetközi együttműködése egykor és ma, Saneta Adrović, Tuzla Kanton Levéltára, Bosznia-Hercegovina: A kiállítások mint a levéltárak közötti nemzetközi együttműködés egyik fajtája, Vargháné Szántó Ágnes, MNL Baranya Megyei Levéltára: A Magyar Nemzeti Levéltár Baranya Megyei Levéltára határon túli kapcsolatai, Vlatka Lemić, Horvát Állami Levéltár: A Horvát Állami Levéltár a nemzetközi projektumokban – tapasztalatok és a kilátások, Gyenesei József, MNL Bács-Kiskun Megyei Levéltára: Rendhagyó beszámoló egy jugoszláviai tanulmányútról, Branimir Andrić, Vajdasági Levéltár: A Vajdasági Levéltár nemzetközi kapcsolatai, Haraszti Viktor, Budapest Főváros Levéltára: Budapest Főváros Levéltára és a Beregszászi Levéltár közötti együttműködés tapasztalatai, Vesna Prljević, Užicei Történelmi Levéltár: Az Užicei Történelmi Levéltár együttműködése a környékbeli levéltárakkal, Stjepan Prutki, Vukovári Állami Levéltár: A horvátországi levéltárak nemzetközi kapcsolatai.