2024. április 26., péntek

Bíróság elé állítják Victor Pontát

Vádat emelt Victor Ponta román miniszterelnök ellen csütörtökön a korrupcióellenes ügyészség (DNA), a politikust többrendbeli okirat-hamisítás, pénzmosás és adócsalásban való bűnrészesség vádjával állítják bíróság elé.

A DNA szerint 2007-2008-ban Ponta ténylegesen el nem végzett ügyvédi szolgálatokért vett fel havi 2-3000 eurós honoráriumot Dan Sova szenátor cégétől, az összeg igazolásául pedig 17 teljesítési igazolást hamisított úgy, hogy más ügyvédek teljesítési igazolását lemásolta.

Az ügyben Sova ellen és két olténiai hőerőmű (Rovinari-Turceni) vezetői ellen is vádat emeltek. Sovát adócsalással, okirat-hamisítással, pénzmosással és hivatali visszaélésben való bűnsegédlettel vádolják.
A vádhatóság szerint Sova irodájának alvállalkozójaként Victor Ponta 181 ezer lejt kapott a pénzből anélkül, hogy valós munkavégzés történt volna. Ponta állítólag 17 teljesítési igazolást hamisított a havi rendszerességgel felvett 2-3000 eurós honoráriuma igazolásaképpen.

Ponta ügyvédként állt üzleti kapcsolatban Sovával, de ebben az időszakban már annak a választókerületnek a parlamenti képviselője volt, amelyben a két állami hőerőmű működik.

Klaus Iohannis román államfő szerint nagy kárt okoz Románia megítélésének, hogy miniszterelnökét vád alá helyezték, és továbbra is Ponta lemondását látja a legjobb megoldásnak.

A magát ártatlannak mondó román kormányfő a vádemelés bejelentése óta nem lépett a nyilvánosság elé, ám korábban több ízben azt hangoztatta, hogy nem fog lemondani, amíg a parlamentben a PSD körül kialakult koalíció támogatását élvezi.