2024. április 26., péntek

Nyugalom Röszkénél

A migránsokat buszokkal, taxikkal a horvát határ felé szállították

Nyugodt volt az éjszaka Horgoson, a szerdai heves összecsapások után nem történt újabb incidens. Késő este és a kora éjszaka migránsok kisebb csoportja tiltakozott és kiabált az M5-ös autópályán fekvő horgos–röszkei határkapunál (Röszke 1), ám később ők is lecsendesedtek – írta az MTI. Csütörtök délelőtt több százan indultak el buszokkal és taxikkal a régi horgos–röszkei határátkelőtől Horvátország, Šid, Zombor és Bezdán felé. A határ megnyitásában továbbra is reménykedők közül néhány tucatnyian időnként ülősztrájkot hirdettek a két határkapu előtt, csendesen tiltakoznak a határzár ellen.

Bár a magyar–szerb határon némileg csökken a nyomás, de ezzel nincs megoldva a tömeges népvándorlás problémája, azt az Európai Uniónak közösen kell megoldania, azonban „nem önmagában kvótákkal” – mondta Kósa Lajos, a Fidesz tegnap megválasztott új frakcióvezetője Velencén, a Fidesz–KDNP kihelyezett frakcióülésének helyszínén tartott sajtótájékoztatóján.

Az első helyen a migrációs válsággal foglalkozó tanácskozás zárónapján Kósa Lajos hangsúlyozta: óriási volt a nyomás Magyarország déli határán, de az állami szervek és a civil szervezetek megfeleltek, kiválóan látták el a feladatukat. A rendőri erők fellépése nem volt aránytalan, sőt sokszor többet is tűrtek annál, mint amit a képek láttán az ember gondolna – mondta.

Szijjártó Péter külügyminiszter az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában arról beszélt, hogy korábban olyan „nem nagyon adódott”, hogy két közép-európai ország határán „ilyen brutális fellépést” kíséreljen meg bevándorlók egy csoportja. Ennek a számlájára írják a szerb rendőri bevetések késlekedését – tette hozzá. Szijjártó Péter hangsúlyozta: nagyon fontos, hogy a magyar–szerb együttműködés „kiváló minőségét meg tudjuk őrizni”.

Előre megfontolt, tudatos támadás érte szerdán a röszkei közúti átkelőnél Magyarországot és a határt védő magyar rendőrséget – jelentette ki Kovács Zoltán kormányszóvivő csütörtökön Szegeden. Hazugságnak minősítette, hogy félreértés miatt alakult ki a konfliktus, és cáfolta azokat a sajtóhíreket, melyek szerint a zavargás előtt átengedtek néhány migránst magyar területre. Hangsúlyozta, a rendőrség arányos választ adott a felfegyverzett migránsok támadására. Rámutatott, az unió külső határát elsősorban Görögországban kellene megvédeni, és erre Magyarország emberi és pénzügyi erőforrásokat is kész átcsoportosítani. Magyarország csak idén több mint 200 millió eurót fordított a határ védelmének megerősítésére, miközben az unió csupán 7 milliót adott erre a célra.

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója elmondta, a szerdai támadás során húsz rendőr sérült meg, ketten súlyosan, hárman ugyan könnyebben, de ők is kórházba kerültek. Az öt rendőr csütörtökön is kórházi ellátásra szorult. Tájékoztatása szerint, a keddtől hatályba lépett intézkedések következtében nagy arányban csökkent a határsértők száma. Hétfőn 9380 migránssal szemben intézkedtek, kedden ez a szám 367, szerdán 277 volt, csütörtök délelőtt 95 határsértőt fogtak el, közülük 69-et Csongrád megyében.

A szerdai nappal kapcsolatban a magyar rendőrség is közleményt adott ki, amelyben azt állítják, a rendőrség nem vett őrizetbe és nem vert meg újságírókat.