2024. április 26., péntek

Szigetet vennének a kuvaitiak Óbecsénél

A gyógyfürdő-beruházásról tárgyaló Alghanim cég a zsilippel szemben lévő parcella iránt is érdeklődik

Tíz éve annak, hogy Óbecsén időről időre napirendre kerül egy gyógyfürdő megépítése, amelytől minden hatalom hatalmas gazdasági fejlődést remél. Így volt a legutóbbi ciklus ideje alatt, és most sincs ez másképp. Ahogy több mint négy évvel ezelőtt a tartományi kormány és a Magyarország nemzetgazdasági minisztériuma, valamint az óbecsei önkormányzat és a később visszalépő Aquaprofit Zrt. írt alá egy együttműködési szándéknyilatkozatot, májusban ugyanezt tette meg a szerb kormány és a kuvaiti Alghanim Nationl Co., az újvidéki Arab-invest Rt., valamint az óbecsei önkormányzat. Az előbbi projektum a választásokat követően kútba esett, az utóbbitól viszont egyelőre sokat remél az aktuális helyi hatalom.

Vuk Radojević polgármester a Bečejski mozaik lapnak azt nyilatkozta: a májusi megállapodás aláírása óta három hónapot amiatt vesztegettek el, mert az Alghanim tulajdonosának nem sikerült saját elképzeléseinek megfelelő feltételekkel megállapodnia a bankokkal.

– Hatalmas pénzekről van szó, sokkal többről, mint az eredeti elképzelésekben szereplő 120 millió dollár. Ezután kormányszintre emeltük a kommunikációt, és a Szerbiai Nemzeti Bank és a hazai kereskedelmi bankok között zajló tárgyalások során sikerült megoldást találni a problémára. Elkészült a műszaki projektdokumentáció, így már mi is láthattuk, hogyan fog kinézni a szálloda, a medencés villarész, az aquapark, a kereskedelmi központ, a kikötő. Hátramaradt ezen objektumok helyének a pontos meghatározása a beruházásra szánt 24 hektáros területen – mondta el a polgármester.

A kuvaiti cég nemcsak a szállodaberuházásnak helyet adó egykori lóversenypálya területe iránt érdeklődik, hanem a zsilip túloldalán lévő szigetet is megvenné, amelynek tulajdonosi viszonyai igen szövevényesek: az állami tulajdonban lévő, vízvédelmi övezettel is rendelkező, építkezésre alkalmas parcella az állam tulajdonában van, és a Vajdaság Vizei vállalat használja. Bár ezt a viszonyt még 2003-ban vagy 2004-ben rendezték egymás között a felek, a megállapodás jogi keretei azóta sem kerültek a parlament elé. Ha sikerül ezt a problémát is törvényes módon megoldani, az állam várhatóan az óbecsei önkormányzatra ruházza át a sziget tulajdonjogát.

A munkálatok első szakasza, azaz az épületegyüttes egy részének a megépítése a tervek szerint 2017 elejére fejeződne be.

Vuk Radojević polgármester az Alghanim National Co. cég tulajdonosától, Ashir Abdul Magid Alghanemtől nemrégiben egyébként egy plakettet kapott – az indoklás szerint azért, mert elkötelezett módon kiemelt figyelmet szentel a közös projektumnak.