2024. április 26., péntek

Könnyítés az óvodások szüleinek

A kishegyesi önkormányzat az eddigieknél nagyobb mértékben járul hozzál a családok megsegítéséhez

A Kishegyes községben működő Pán Péter Iskoláskor Előtti Intézmény három településen négy épületben működik, amelyekben összesen 338 óvodás van. A helyi önkormányzat szeptember elsejei döntése értelmében a község az idei tanévben az eddigieknél nagyobb mértékben hozzájárul a családok megsegítéséhez, azzal, hogy az óvodai illetékek egy részét átvállalja. A családokra nehezedő anyagi terhek ezzel mintegy ötven százalékkal csökkennek, tudtuk meg Mohácsi Zoltántól, Kishegyes alpolgármesterétől. Mint mondta, a közelmúltban döntöttek a középiskolások utaztatásának támogatásával kapcsolatban, és a családok megsegítése ezzel egy újabb szegmenssel egészül ki.

Ami a pontos összegeket jelenti, az alpolgármestertől megtudtuk, hogy az egész napos ellátás havi szinten 1923 dinárba kerül egy gyermek után a korábbi megközelítőleg 3500 dináros ár helyett, a félnapos ellátásért 961 dinárt, míg az iskolai előkészítő tagozatokon 1154 dinárt kell a szülőknek befizetniük. Ez a díjszabás a következő hónaptól lép életbe. A támogatás a község minden gyermekének jár. Viszont azt meg kell jegyezni, hogy a korábban kialakult különböző kategóriák továbbra is megmaradnak. A szociális segélyben részesülő családok gyermekei részére a továbbiakban is ingyenes az ellátás, csakúgy mint a harmadik és negyedik gyermekek számára.

Mohácsi azt is elmondta, hogy a gyermekek számának tekintetében egyáltalán nem beszélhetünk csökkenésről, sőt talán némi növekedés figyelhető meg, és ezen intézkedések célja, hogy minél több gyermeket kapcsoljanak be az intézményes oktatásba, és arra ösztönözzék a családokat, hogy igenis írassák be gyermekeiket az óvodába, hisz ez elengedhetetlenül fontos a közösségépítés és a gyermekek szocializációja szempontjából is. A támogatás összértékéről annyit sikerült megtudnunk, hogy milliós nagyságrendű összegekről beszélünk.