2024. április 26., péntek
Migránsválság

Kilométeres dugók a bajor határnál

Kilométeres dugók alakultak ki a német–osztrák határnál tegnap reggel, miután Berlin előző nap a menekültválság miatt ideiglenesen visszaállította a határellenőrzést. Joachim Herrmann bajor belügyminiszter közölte; „legalább még hetekig folytatják majd a menekültválság miatt vasárnap elrendelt ellenőrzéseket Ausztria és Németország határán.

Osztrák rendőrök vizsgálnak át egy Németország felé tartó török kamiont Salzburg környékén (Fotó: Beta/AP)

Osztrák rendőrök vizsgálnak át egy Németország felé tartó török kamiont Salzburg környékén (Fotó: Beta/AP)

Összességében szigorúbb ellenőrzésekre van szükség, miután az utóbbi napokban megállapítottuk, hogy sokan azok közül, akik úton vannak, valójában nem menekültek. Az utóbbi napokban elterjedt, hogy sikerrel jár, ha mindenki szíriainak mondja magát”.

A német rendőrség tegnap 30 embercsempészt és 90 migránst vett őrizetbe az osztrák határon azóta, hogy vasárnap délután visszaállították az ellenőrzéseket.

Az EU Tanácsának soros elnökségét betöltő Luxemburg külügyminisztere, Jean Asselborn egy német rádiónyilatkozatban azt mondta, hogy megérti Németország döntését a határellenőrzés visszaállításáról, de fontos, hogy az ideiglenes intézkedés legyen, és ne vezessen olyan dominóhatáshoz, amely a schengeni rendszer összeomlását vonná maga után.

Németország nem váltott irányt

Németország nem váltott irányt a menekültválságban követett politikájában, továbbra is betartja emberiességi és jogi kötelezettségeit, ami azt jelenti, hogy változatlanul fogadja a területére érkező menedékkérőket – mondta tegnap Steffen Seibert kormányszóvivő Berlinben.

Német rendőrök menekülteket regisztrálnak a freilassingi vasútállomáson, mielőtt autóbuszokkal továbbszállítanák őket (Fotó: Beta/AP)

Német rendőrök menekülteket regisztrálnak a freilassingi vasútállomáson, mielőtt autóbuszokkal továbbszállítanák őket (Fotó: Beta/AP)

Szavai szerint a kormány mindig az adott helyzetnek megfelelően jár el, az utóbbi napok fejleményei révén kialakult helyzet pedig szükségessé tette a határellenőrzés ideiglenes visszaállítását. Ez nem a határok lezárását jelenti, és azt sem, hogy változtak volna a kormány tevékenységét meghatározó alapelvek. Németország továbbra is azt az álláspontot képviseli, hogy a menekültválságra a közös európai válasz a megoldás – hangsúlyozta a szóvivő.

Ausztria is visszaállítja a határellenőrzést

A migrációs helyzet kezeléséről kezdtek rendkívüli tanácskozást tegnap délután Brüsszelben az uniós tagállamok belügyminiszterei. Johanna Mikl-Leitner osztrák tárcavezető erre érkezve közölte, országa Németország példáját fogja követni, ideiglenesen visszaállítja a határellenőrzést, és erről hivatalosan értesítik Brüsszelt. Robert Kalinák szlovák belügyminiszter rámutatott, hogy a szlovák–magyar határon nem állították vissza a határellenőrzést, mindössze fokozták a rendőri jelenlétet; nem állítanak meg minden autót, csak azokat, melyek gyanúsak.

Sürgős cselekvésre szólít az ENSZ emberi jogi főbiztosa

Sürgős cselekvésre szólította föl Európa vezetőit a nemzetközi menekültválság rendezése érdekében az ENSZ emberi jogi főbiztosa, a világszervezet Emberi Jogi Tanácsának tegnapi genfi ülésén elmondott nyitóbeszédében. Zeid Raad al-Husszein kiemelte, hogy a tagországok politikai elitjének és polgárainak körében is növelni kell a menekültek iránti szimpátiát.

Szakítani kell a menedékkérők fogva tartásával és a rossz bánásmód gyakorlatával, különösen a gyermekek és azok esetében, akik a háború és az üldöztetés ellen menekülnek, például Szíriából – hangoztatta.

Második szakaszába léphet az EUNAVFOR

Az európai uniós tagországok kormányainak képviselőiből álló Tanács tegnap hivatalosan elfogadta azt az értékelést, miszerint az embercsempészet elleni földközi-tengeri uniós műveletben teljesültek az első szakasz hírszerzéssel és információgyűjtéssel kapcsolatos katonai célkitűzései, így adottak a feltételek ahhoz, hogy áttérjenek a művelet második szakaszára. A haditengerészeti fellépés egyelőre csupán a nemzetközi vizeken történne.

Az EUNAVFOR elnevezésű művelet első, felderítési szakaszának megkezdését július másodikán jelentették be. Ezen első szakaszban 16 alkalommal azonosítottak embercsempészhajókat, amelyek ellen akciót lehetett volna indítani, de erre nem volt felhatalmazás. A most tervbe vett második szakasz a gyanús hajók átvizsgálását jelentené, valamint annak megakadályozását, hogy a zömmel Líbiából útnak induló, menekültekkel zsúfolt vízi járművek eljussanak az olasz partokig. A művelet harmadik szakaszára – a líbiai parti vizekre való behatolásra, a csempészhajók elindulás előtti megsemmisítésére – az ENSZ BT felhatalmazása hiányában az EU egyelőre nem akar vállalkozni.