2024. április 26., péntek

A legolcsóbb és a legkiszámíthatóbb a tűzifa

Az előttünk álló fűtési szezonban az idén is, akárcsak tavaly, valószínűleg azokra a háztartásokra várnak a legnagyobb költségek, amelyek fűtőolajat, propán-bután gázt és áramot használnak. Ennél olcsóbb lesz a távfűtés és a gáz. A legolcsóbb várhatóan ismét a szilárd tüzelőanyag lesz, a szén és fa. Az utóbbiak közül is a fa számít a legolcsóbbnak. Az országban állítólag mindenféle fűtőanyagból van és lesz elegendő már most, és lesz a tél folyamán is. Ez alól a földgáz sem kivétel. A Srbijagas szerint gázhiánytól sem kell tartani, mert a fűtési idényre lesz kellő mennyiségű gáz az udvarnoki gáztározóban, akkor is, ha a télen megszűnik annak beszállítása Ukrajna irányából.

Ha van mindenféle fűtőanyagból elég, akkor a többi már csak pénz kérdése, méghozzá jó sok pénzé. Hiszen egy átlag szerbiai család számára a hathónapos fűtési idény költsége az egyik legjelentősebb kiadás minden évben. Ez alól nincs kibúvás, mert ha melegedni szeretne a család, akkor bizony be kell szerezni a téli tüzelőt. Ez a legolcsóbbnak számító fűtőanyag, a fa esetében is legalább 30–40 000 dináros tételt jelent. Ezért is igyekszik mindenki minél kisebb költséggel megúszni a fűtési szezont, és a legolcsóbb fűtőanyagot beszerezni. A többség ezért fűt szilárd tüzelővel, többek között fával, szénnel, szárral és csutkával, hiszen mifelénk ehhez a legkönnyebb hozzájutni, illetve ehhez elfogadható áron lehet kályhát is vásárolni. A családi házunkban fával fűtünk a cserép- és a fatüzelésű kályhában. A cserépkályha a kedvencem, szerintem nagyon gazdaságos és kevés tüzelővel jár, valamint amellett, hogy kellemes meleget ad a lakásban, dísze is annak, és nagyon hangulatossá teszi. Számomra viszont a legnagyobb erénye abban rejlik, a többi szilárd tüzelésű kályhával együtt, hogy ha az ember bekészítette a kellő mennyiségű téli tüzelőt, akkor teljesen függetlenítette magát a rendszertől, és nincs kiszolgáltatva sem az áram és a gázszolgáltató, sem a távfűtőművek esetleges korlátozásainak, ármódosításainak, valamint a világpiaci és külpolitikai játszmák miatt kialakuló energiahordozók áremelésének és hiányának. A fáskamrában ugyanis a fa, vagy más szilárd tüzelő legfeljebb száradni tud, közben már nem változik az ára, illetve annyit tüzelek el belőle, amennyi jól esik, és ebben nem korlátozhat senki.

Az áram és a gáz esetében a változás lehetősége bármikor fennáll. Az áram már augusztus 1-jétől megdrágult, de az illetékesek szerint így is a legolcsóbb az európai országok között. A gáz ára a tavalyi évhez képest csökkent, de a világkereskedelmi helyzet miatt egyesek már várható drágulásról beszélnek. Mindkét energiahordozó esetében az újabb áremelés mellett előállhat az a rendkívüli helyzet is, hogy a szolgáltatók valamilyen oknál fogva elzárják a csapot, ami korlátozásokat eredményez. Bár reméljük, hogy erre nem kerül sor, intő példaként azonban emlékezzünk csak a néhány évvel ezelőtti gázválságra, vagy arra a pár évvel ezelőtti kemény télre, amikor az óriási villanyáram-fogyasztás miatt már szóba kerültek az áramkorlátozások is. Akkoriban beszéltem olyan emberekkel, akik csak árammal fűtöttek, mert másra nem volt módjuk, és a korlátozás miatt attól tartottak, hogy megfagyhatnak a saját lakásukban. Ennek ellenére továbbra is sokan tervezik, hogy árammal fűtenek. Ennek egyszerű oka van, mivel más módon nem tudnak fűteni, az áram pedig szinte mindenhol elérhető az országban. Továbbá villanykályhát is viszonylag olcsón lehet vásárolni, szemben a gáz bevezetésével, amely költséges mulatság. A hőtároló villanykályhák éjszakai töltésével pedig viszonylag könnyen megoldható és felfűthető a lakás azok számára is, akik a nap nagy részét a munkahelyükön töltik. És talán a havi villanyszámlát is apránként könnyebb kifizetni, néha még késve is a törlesztéssel, mint egyszerre nagyobb összeget kiadni az olcsóbb szilárd tüzelőért. A távfűtés pedig továbbra is a városiak kiváltsága, és nem tartozik a legolcsóbb fűtési módok közé. Bár kétségtelen előnye, hogy ha minden rendesen zajlik, akkor az embernek nem kell törődnie a tüzelővel, csak a számlát kell rendszeresen fizetni. Egyesek szerint azonban a távfűtőművek többsége is áremelést tervez.

Egyelőre úgy tűnik, hogy a szerbiai lakosságnak nem lesz gondja az előttünk álló fűtési idényben a fűtéssel, mert tüzelőből nincs hiány, bár a fűtési számlák egyes energiahordozók esetében még okozhatnak meglepetést. Azt egyelőre csak megjósolni lehet, hogy mivel lesz a legolcsóbb fűteni a télen, biztosat pedig csak a fűtési idény végén állíthatunk.