2024. május 8., szerda

Hat szerbiai cég a top ötszázban

Tavaly még tíz hazai vállalat szerepelt a régió legjobbjai között

Közép-Európa 500 legsikeresebb vállalatai közül mindössze hat szerbiai – olvasható a Deloitte piackutató intézet legfrissebb, 2015-ös összehasonlításában, amely a tavalyi bevételek alapján sorakoztatta fel a vizsgált vállalatokat.

A szerbiai cégeketiletőn kissé elszomorító az eredmény, hiszen az előző ranglistán még tíz itteni vállalat képviseltette magát, emellett a szerbiai cégek egész éves bevétele is 3,5 százalékkal csökkent.

A legnyereségesebb itteni cég a Szerbiai Kőolajipari Vállalat, vagyis a NIS, amely a vizsgált kontinensrész 50 legjobban teljesítő energiaügyi kompániái közül a 34. helyet foglalja el, az 500-as listán pedig a 63.-at. A NIS-nrk az eladásokból származó tavalyi bevétele 2,19 milliárd euró, amely ugyan 4,4 százalékkal kevesebb, mint 2013-ban.

A sorban következő vállalat a Szerbiai Villanygazdaság (EPS), amely az energiaügyi cégek kategóriájában a 39. helyen végzett, a „nagy listán” pedig a 88., a maga 1,72 milliárd eurós bevételével (amely 7,2 százalékkal kevesebb mint tavalyelőtt).
A besorolásban a Duna Biztosítóházat is megemlítik. A saját kategóriájában utolsó előtti az ötvenes jegyzékben, de az 500-as listára nem került fel.
Az átfogó jegyzékben a Szerbiai Telekom a 197., a palánkai Tarkett pedig a 308. helyen szerepel. A Srbijagas földgázforgalmazó közvállalat a 354. helyen végzett, a Mercator üzletlánc itteni részlege pedig a 359.-en.

A legfrissebb összeállításban felsorolt cégek 52 százaléka növelte a bevételét 2013-hoz képest, csupán az energiaügyi szektorban voltak számottevőbbek a veszteségek (ez a cégek hatvan százalékát érintette), amelyek leginkább az energiahordozók tavalyi áresésének tudhatók be. Ez az ötszázas listán szereplő cégek összbevételét is 1,8 százalékkal csökkentette, amely éves szinten 682 milliárd eurónak felel meg.

A listavezető egyébként a lengyel PKN Orlen cég, amelynek éves bevétele 25,5 milliárd euró, a következő pedig a magyarországi MOL társaság15,71 milliárd euróval. A cseh Škoda is az élvonalba tartozik, a maga éves 10,86 milliárdjával. Megjegyzendő, hogy a tavalyi listán is az említett cégek töltötték be a vezető szerepet.
Az egykori Jugoszlávia utódállamaiból összesen negyvenhárom cég kapott helyet a felsorolásban. Közülük a legjobb helyezett (22.) a horvátországi Agrokor, évi 4,58 milliárd eurós bevételével.