2024. április 26., péntek
SZOMBATON TOPOLYÁN

Generációk találkozása – Emlékezés Tóth Ferencre

A Kiss Lajos Néprajzi Társaság és Topolya Község Múzeuma 2015. szeptember 12-én tarja a Fiatal néprajzkutatók és kulturális antropológusok IX. konferenciáját Topolya Község Múzeumában.

A program:

09.30 – 10.00: Megnyitó

A konferenciát köszönti Kisimre Szerda Anna, Topolya Község Önkormányzatának civil szervezetekkel és művelődéssel megbízott tanácsosa. Fellép a topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ népdalkórusa és Molnár Krekity Olga versmondó. A konferenciát megnyitja: Szőke Anna, a Kiss Lajos Néprajzi Társaság elnöke. A konferencia moderátora: Raffai Judit.

Előadások:

I. Tóth Ferencre emlékezünk:

Gazsó Hargita: Tóth Ferenc 75, Kónya Sándor: Becskereki kórházudvar kavicsos – kórházi balladák, Harkai Vass Éva: Adalékok egy vers keletkezéstörténetéhez (Tóth Ferenc: Óriás-gyümölcs a kertben), Fehér Viktor: Kálmány Lajos és Tóth Ferenc nyomában – egyházaskéri balladáink hagyományozódása és változásvizsgálata, Alács Márton: A betyármítosz alakulása Szenttamáson, Silling István folklórgyűjtési tapasztalatairól beszél.

II. Tóth Ferenc kortársai

Bárth János: A migráció megítélése Zenta társadalmában a XVIII. század végén és a XIX. század első felében, Jung Károly: Néhány adalék Vitkovicshoz.

III. A fiatal néprajzkutatók előadásai:

Silling Léda: A neštini Könnyező Szűzanya offerei, Horváth Csilla: Krisztus katonái Moholon, Balázs Piri Dorottya és Gál Lídia: A népmese kultusza napjainkban – a Piroska és a farkas nyomán, Szabó Henrietta: Egy kishegyesi család gyermekjátékai, Vázsonyi Csilla: Egy konkrét jelenség: az adai kapuoszlopok, Cs. Tóth Gabriella: A gombosi női ünnepi viselet – a jelentéstartalom változása a 20. század elejétől napjainkig, Resócki Roland: Néptánchagyományok a bácskai Tisza mentén, Csonka Balázs: Tamburabandák Óbecsén – egy zenész narratíváján keresztül, Rácz Márk és Csillik Blanka: Az egyetemi ideológiai oktatás és nevelés hatása a Vajdaságban 1989 előtt, Vataščin Péter: A délszláv háborúk által kiváltott menekülthullám néprajzi/antropológiai kutatásának lehetőségei Vajdaságban.

17.30: Zárszó: Szőke Anna

A rendezvény támogatója a Szekeres László Alapítvány és Topolya Község Önkormányzata.

A tanácskozás mindenki számára nyitott, előadásaink látogatása ingyenes.