2024. április 26., péntek

Naponta több ezer menekült érkezik Szabadkára

A rendőrség a külvárosban leszállítja a vonatról az illegális bevándorlókat és az autóbusz-állomásra tereli őket

A nemzetközi vonatok is megállnak Szabadkán a külvárosi, sándori állomáson. A rendőrök két napja felmennek a vonatokra, és leszállítják az illegális bevándorlókat. Tegnap a Belgrád és Bécs között közlekedő Avala Expressre is felmentek a rendőrök, és fordító segítségével arra kérték a migránsokat, hogy szálljanak le a külvárosi állomáson, mert megérkeztek. A sándori állomáson csuklós buszok várták őket, és a helyszínen lévő mintegy 10 rendőr az autóbuszok felé terelgette őket, hogy mielőbb az autóbusz-állomásra kerüljenek.

Archív (Fotó: Molnár Edvárd)

Archív (Fotó: Molnár Edvárd)

A buszállomásra naponta 20, menetrend szerinti, illetve különjárat érkezik Belgrádból. A különjáratokon kizárólag bevándorlók utaznak, a menetrend szerinti járatokon elvétve akad hazai utas is.

Amint megérkeznek az autóbuszok Belgrádból, annyi időt hagynak a migránsoknak, hogy kicsit felfrissüljenek, és azonnal mehetnek tovább, mivel a Subotica Trans külön autóbuszokat indít vagy Kanizsára, vagy egyenesen a határra, Horgosra. Hozzávetőlegesen egy hónapja közlekedik közvetlen vonatjárat Preševo és Szabadka között. Tegnap megközelítőleg ötszázan jöttek ezzel a különjáratként közlekedő szerelvénnyel. Már nemcsak fiatal férfiak, hanem családok több gyermekkel, és voltak csecsemők is közöttük. Afgánok, szíriaiak és pakisztániak. Korábban a vonatról leszállva voltak, akik megindultak a megközelítőleg egy kilométerre lévő téglagyár felé, mások a magyar határ irányába igyekeztek. Négy éve már, hogy a téglagyár környéki erdőben tanyáznak a migránsok. Most a rendőrség nem engedte őket arra. Csak egy irányba, az autóbuszok felé mehettek.

Azt gondolná az ember, hogy éppen ezért kiürült a téglagyár környéke. De nem. Most is lehetnek ott 100-150-en. Elkülönülve élnek az afgánok a pakisztániaktól, a szíriaiak meg mindenkitől. Sátrakban alszanak, körülöttük edények, látszik, hogy főznek, a sátrakban rakásra áll a kenyér, a tej, hatalmas halmokban a halkonzerv meg a csirkepástétom. Nemcsak a Vöröskereszt visz nekik élelmet, hanem a segélyszervezetek is gondoskodnak róluk. Azt panaszolják, hogy éjszaka hideg van. A téglagyárral szemben az önkormányzat nemrégiben egy csapot szereltetett fel, hogy ott mosakodhassanak, mostanában pedig egy paraván is került ide, hogy zuhanyozni tudjanak. Itt mossák a ruháikat is. A téglagyár területéről viszont a néhány héttel ezelőtt kirakott mobil wc-k eltűntek. Valószínűleg az új átmeneti pihenőhelyen állítják majd fel őket.

Naponta Szabadkára megközelítőleg 3000 migráns érkezik. A nagy részük csak átutazóban van itt. De folyamatosan jönnek, és a prognózisok szerint nem is fog egyhamar megszűnni a menekültáradat.